Radikální změna ve vyplácení dávek? Marksová jde do akce

Společnost OKsystem spravuje v České republice již osmnáct let veškerou agendu nepojistných sociálních dávek a dávek v zaměstnanosti pro ministerstvo práce a sociálních věcí. Tomu chce nyní ministryně Michaela Marksová učinit přítrž.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo práce připravuje podle deníku Právo zadávací řízení, aby od roku 2016 mohly agendu výplaty dávek převzít jiné společnosti. Příští rok totiž končí OKsystemu rámcová smlouva a Marksová tvrdí, že legislativní situace ji nutí udělat transparentní výběrové řízení na agendové systémy. "Nemáme možnost jít jinou cestou," řekla Právu Marksová.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž neumožňuje, aby rozdílné služby, jako jsou sociální dávky a dávky v nezaměstnanosti, spravoval jeden dodavatel. Ministryně se proto inspirovala v zahraničí. Například na Slovensku, v Rakousku nebo v Německu jsou tyto systémy provozovány odděleně a nesouvisí spolu.

"Momentálně platíme OKsystému 450 miliónů ročně, což je zhruba 1,3 miliónu korun denně," řekl Právu ředitel odboru informačních technologií Robert Baxa. Podle resortu by se nyní mohlo také ušetřit. Za celou dobu totiž stát vyplatil společnosti OKsystém čtyři a půl miliardy korun.

Pokud by se resort rozhodl, že si zajetý systém ponechá a vypíše soutěž pouze jiného provozovatele, nebylo by to technicky možné. Existují proto obavy, že přechod na jiný systém může ohrozit vyplácení sociálních dávek. Podle sociálního výboru Sněmovny ale není vyplácení dávek v blízké budoucnosti ohroženo.

"Pokud vše dopadne dobře, mohlo by vyplácení dávek v zaměstnanosti běžet v novém systému už od 1. ledna 2016. Do té doby poběží veškeré dávky pod dosavadním systémem," potvrdil Právu Baxa.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky