3 situace, kdy je nebankovní podnikatelská půjčka nejlepším řešením

Význam mimobankovního financování podnikatelů a firem dle OECD roste. Jedním ze segmentů sloužících jako alternativa bankovních úvěrů jsou nebankovní půjčky zajištěné zpravidla nemovitostí. Jejich stěžejním přínosem je rychlost poskytnutí úvěru bez komplikovaného posuzování bonity. Vzhledem k nákladovosti je ale třeba důkladně zvážit účel jejich využití.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle letos zveřejněné zprávy OECD využívají malé a střední podniky stále častěji alternativní zdroje financování. Velmi často se jedná o alternativu P2P půjček, přičemž však lidé nepůjčují lidem, nýbrž podnikům. V oboru fintech se tak objevují P2B platformy, jejichž prostřednictvím lze investovat do nebankovních půjček. Podle společnosti Bez Banky, která se specializuje na rychlé zajištěné úvěry Hard Money Loans, využívají podnikatelé a firmy převážně krátkodobé úvěry se splatností 4 až 8 měsíců. Ze tří čtvrtin jsou tyto úvěry zajištěny nemovitostmi, dále pak stroji a vozidly. Ve kterých situacích má taková nebankovní půjčka své uplatnění?

Banka vám nepůjčí. Berte to jako varovný signál

Při hledání finančních zdrojů nejen pro podnikání se většinou v prvé řadě uvažuje o klasickém bankovním úvěru. Překážkou ovšem může být velmi krátká historie firmy, nízký obrat, případně nedostatečná bonita. Je třeba zajistit mnoho podkladů a počítat s tím, že schvalování bude nejen administrativně, ale též časově náročné. Může se tak snadno stát, že podnikatel nebo malá firma na úvěr jednoduše nedosáhne a bude se proto muset obrátit jinam. „Malé a střední firmy se s neschválenou žádostí o úvěr běžně potýkají. V prvé řadě by ale měly zvážit bankou doporučená opatření pro budoucí úspěšné vyřízení žádosti,“ doporučuje Petr Vencálek ze společnosti Bez Banky. „I když se firmě do té doby dařilo, může jí zbrklé mimobankovní financování v budoucnu zlomit vaz. Neschválenou půjčku v bance je proto nutné brát jako varovný signál a důkladně propočítat, zda se nebankovní půjčka vyplatí,“ dodává Petr Vencálek.

Překlenovací nebankovní úvěr jako alternativa kontokorentu

Kontokorentní úvěr umožňuje velmi rychle vykrýt nedostatek volných prostředků. Peníze jsou na účtu ihned k dispozici a lze je kdykoliv splatit. Schválení potřebného úvěrového rámce však může být rovněž komplikované kvůli bonitě. U nebankovních půjček pro podnikatele ale není bonita prvořadá. Rozhodující je kvalitní zajištění. Nebankovní společnosti jsou proto velmi pružné a půjčky v řádu milionů korun lze načerpat během několika dní, nebo dokonce i tentýž den. Úvěr je možné splatit předčasně kdykoliv, většinou i bez sankcí, a případně opakovaně znovu načerpat. Je tak možné efektivně řešit náhlé události.

Časově omezená obchodní příležitost

Firmy nezřídka narážejí na investiční nebo obchodní příležitosti, které jsou ale časově omezené. Může se jednat o akční ceny při likvidaci skladu s materiálem, složení kauce pro zajištění lukrativní zakázky či jiné podnikatelské příležitosti. Pokud firma v danou chvíli potřebné zdroje nemá, tak i když je banka ochotna poskytnout jí úvěr, vše může zhatit jeho časová a administrativní náročnost. „Podnikatel se tím může připravit o mimořádné statisícové nebo milionové zisky. Zajištěný nebankovní úvěr má ovšem smysl jen pro financování projektů a rychlých příležitostí, kde je skutečný potenciál zajímavého zisku. Rozhodně takto nelze financovat spotřebu,“ upozorňuje Petr Vencálek s tím, že nebankovní půjčkou lze též překlenout období, než vyřídíte levnější úvěr v bance. „Reálným příkladem efektivního využití nebankovní půjčky může být výrobce kuchyní, jenž úvěr použil k nákupu zlevněných setů kuchyňských spotřebičů. Při nákladech 150 tisíc korun za úvěr s půlroční splatností ušetřil díky rychlému financování 900 tisíc korun,“ popisuje Petr Vencálek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky