Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doby levných hypoték končí!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Již podruhé během krátké doby Hypoteční banka zdražuje Jasnou hypotéku. K poslednímu navýšení jejích sazeb došlo 30. 7., kdy banka zvedla své sazby na pětiletých fixacích o jednu desetinu. Od 20. 8. budou pětiletky k dostání od 2,89 %, což znamená další navýšení o dvě desetiny. Celkem tedy Hypoteční banka od konce července zvedla sazby již o tři desetiny.

Opakovaným zvýšením sazeb reaguje banka na rozhodnutí ČNB, která ve čtvrtek minulého týdne opět zdražila mezibankovní zdroje. Vlastní bydlení se tak stává pro lidi opět o něco méně dostupné. ČNB se regulacemi snaží zmírnit rostoucí trh hypoték. „Bydlení ve vlastním, které se v posledních letech stává pro Čechy tak typické, začne při stávajícím trendu opět nahrazovat pronájem. Počet Čechů, kteří splní požadavky na poskytnutí hypotéky, a budou si ji moci dovolit, se bude snižovat,“ uvádí Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Hypoteční banka je v návaznosti na rozhodnutí ČNB nucena opět zdražit svou Jasnou hypotéku. Před měsícem si ji bylo možné sjednat s pětiletou fixací 2,59 %, koncem července sazba stoupla o jednu desetinu. Od 20. 8. vejde v platnost navýšení o další 2 desetiny procenta, tím úroky vyšplhají na 2,89 %.

Průměrná česká domácnost vydává na splátku hypotéky asi 42 % svých čistých příjmů. „S růstem sazeb se bude tento podíl dále navyšovat a brzy dosáhne limitu 45 %, který je doporučován ČNB jako maximum,“ doplňuje Vokálová.

Přehled vývoje úrokové sazby Jasné hypotéky s pětiletou fixací:

Úroková sazba 5Y

30. 7.

20. 8.

Celkem

2,59%

+ 0,10

+ 0,20

2,89 %

První podmínkou pro získání Jasné hypotéky je sjednání inkasa splátky z účtu u ČSOB a pravidelné zasílání alespoň 1,5 násobku měsíční splátky na svůj účet. Druhou podmínkou je uzavření životního pojištění u ČSOB Pojišťovny nebo je možné si vybrat alternativu sjednání inkasa z účtu spoludlužníka. Díky splnění těchto podmínek navíc klienti získají odhad nemovitosti a vedení úvěru zdarma.

Témata:  hypotéky bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy