Mění se životní pojištění! Změnit smlouvu můžete už jen pár dní

Podmínky investičního životního pojištění se mění. Na poslední změny máte čas do konce března, tedy do úterý. Jde o poměrně zásadní změnu, protože se zpřísňují podmínky pro uplatňování daňových zvýhodnění. Přečtěte si, o co jde.

Ilustrační fotografie
reklama

Za pár dní se změní podmínky životního pojištění. Týká se to daňového zvýhodnění, kterým si mnoho lidí každý rok "vylepšuje" roční zúčtování daní. Daňové zvýhodnění se zpřísní. Většina pojišťoven změnu provede automaticky a vy i nadále si budete moci část zaplaceného pojištění odečítat při ročním zúčtování daní. Má to ale podmínku, na peníze nesmíte sáhnout do 60 let. 

Pojišťovny svým klientům rozeslaly dopisy, ve kterých navrhly změnu smlouvy. Počítají s variantou, kdy si budou lidé i nadále uplatňovat daňové zvýhodnění. Pokud na dopis neodpovíte, počítají s tím, že s novými podmínkami souhlasíte.

Pokud však nechcete mít své peníze "u ledu" můžete s tímto dodatkem nesouhlasit, přijdete však o daňové zvýhodnění. V tomto případě musíte pojišťovně poslat dopis či zajít na pobočku a nabízený dodatek odmítnout. Podle zákona je termín do konce března 2015, tedy do úterý.

V tomto případě budete i nadále moci z pojistky provádět mimořádné výběry před tím než vám bude 60. Někteří lidé například plánují, že peníze použijí na předčasné splacení hypotéky či na studia svých dětí.

Ačkoliv si budete i nadále uplatňovat daňové zvýhodnění, neznamená to, že nebudete na peníze sáhnout až do svých 60 let. Bude to ale složitější. Nejdříve však musíte požádat svoji pojišťovnu o změnu své smlouvy a teprve poté požádat o mimořádný výběr. Peníze pak budete muset dodanit, což učiní pojišťovna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky