6 věcí, které si ohlídejte u cestovního pojištění

Prázdniny už se přehouply do druhé poloviny, spousta Čechů se ale na dovolenou teprve chystá. Jsou ale připraveni na možné zdravotní komplikace v cizině? Především při úrazech se může stát, že kvůli řešení situace budou muset sáhnout hluboko do kapsy.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle zkušeností společnosti Vindicia, která se zabývá odškodněním, se vyplatí vyřídit si před cestou za hranice dobré pojištění. Přinášíme 6 bodů ohledně řešení zdravotních problémů, které byste si měli u pojištění před cestou do zahraničí pohlídat.

Nastavte dostatečný limit na lékařské výlohy

Pokud si cestovatel sjednává pojištění, má možnost vybrat limit na lékařskou péči – a ta je v zahraničí drahá. Zásah a léčení u zlomené nohy v Rakousku vás celkově přijde na desítky tisíc eur, u infarktu v Turecku pak na více než 100 tisíc euro. „Obecně platí, že při vyřizování pojištění na cesty se vyplatí být trošku paranoidní a myslet na nejhorší. Je lepší připlatit si za vyšší limit na lékařskou péči, než situaci podcenit a vekou část života splácet dluhy za nečekanou operaci, kterou si vyžádalo zranění na dovolené,“ říká Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia. Doporučuje proto volit neomezený limit na lékařskou péči.

Zaměřte se na výjimky, mělo by jich být minimum

Takřka každé pojištění uvádí situace, na které se nevztahuje. Pokud tyto výjimky důkladně neprostudujete, můžete být velmi překvapeni ve chvíli, kdy se na pojištění budete chtít spolehnout. Nejčastěji se jedná o úrazy při sportu, které nejsou připojištěné a pojišťovna pak náklady nehradí. Důležité je, aby se pojistka vztahovala i na péči v soukromých zařízeních a pohotovostech, nejen ve státních nemocnicích. Právě soukromé nemocnice bývají často v oblastech, které navštěvují turisté, a péče tu bývá výrazně kvalitnější.

Milujete adrenalin? Připojistěte se

Jedete si užít příjemné mrazení v zádech při zlézání italských ferrat, chcete vyzkoušet raft na rozbouřené řece ve Slovinsku, popřípadě vás láká paragliding ve Švýcarsku? Pak nelitujte peněz navíc a připojistěte se na rizikové sporty. „Cestovní pojištění se často vztahuje na obvyklé aktivity. Pokud se zraníte u méně častých a rizikovějších činností, přijde účet za léčbu vám, nikoliv pojišťovně. Proto zvažte, co vše budete na dovolené dělat a pojištění aktivitám přizpůsobte. Celkovou cenu za pojištění to nijak výrazně nenavýší a vás to ochrání v případě jakékoliv nehody,“ radí Beck.

Pamatujte na své závazky

Dovolená je nutná k tomu, aby člověk na pár dní vypnul a mohl si užívat volno bez starostí. Před samotnou cestou by ale měl mít své závazky na paměti. Češi často platí hypotéku, posílají splátky úvěrů a samozřejmě se spoléhají na svůj plat, aby uživili rodinu. Léčení a samotné následky zranění se mohou na plnění těchto povinností výrazně podepsat. Je proto třeba, aby pojištění krylo nejen léčbu, ale chránilo celou domácnost třeba v případě, že se jeden z dospělých ocitne na vozíku.

Věnujte pozornost asistenčním službám

Toto rozšíření pojištění vám může připadat zbytečné, ale vyplatí se v případě, že se stane něco opravdu vážného. „Zahrnuje dodatečné výdaje, například to, že za vámi do nemocnice může přijet rodina a bude se mít kde a za co ubytovat. Spadá sem také dovoz krevních derivátů,“ vysvětluje Beck. V tom nejhorším případě pak pojištění hradí převoz těla. „Částky za převoz těla bývají překvapivě vysoké, hlavně když se jedná o vzdálené země. Doporučuji tuto položku do pojištění zahrnout, aby důsledky nenesli případní pozůstalí,“ dodává.

Stanovte si rezervu

Víte, že jedete na dovolenou přesně od soboty do soboty? Vindicia přesto radí, abyste si pojištění lehce rozšířili, a to minimálně o den. „Často platí ono používané ‚když se to sype, tak se to sype‘. Nestalo by se poprvé, kdy by Češi uvázli na letišti a čekali na svůj spoj o den déle. Pokud by vás v takové situaci postihl například infarkt, budete mít veliký problém se zaplacením léčby,“ uvádí Beck. Samozřejmostí by pak mělo být pokrytí celého dne, kdy se vracíte v brzkých ranních hodinách. Úvaha „přece nebudu platit jen za dvě hodiny v cizině“ by se v konečném důsledku mohla výrazně prodražit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky