Letní otoky a nohy jako z olova? Varovný signál vážného onemocnění

Nohy jako z olova, nepříjemné brnění, mravenčení, pnutí nebo pálení, bolest nohou. Neberte tyto potíže, které se mohou objevovat již ve 20 letech, na lehkou váhu. Zdánlivě neškodné příznaky mohou totiž časem přerůst v mnohem závažnější problém. Právě pocit těžkých unavených nohou, který se dostavuje zejména ve večerních hodinách a ztěžuje usínání, je typickým příznakem chronického žilního onemocnění.

Ilustrační fotografie
reklama

Chronické žilní onemocnění zná většina z nás díky viditelným projevům, kterými jsou metličkové žíly, křečové žíly, trvalé otoky nebo dokonce bércové vředy. V žilní stěně začínají hned od prvních projevů onemocnění probíhat zánětlivé procesy. Díky včasnému řešení ale můžeme přechod do dalších stadií zastavit, nebo alespoň významně oddálit.

Aspoň jedním příznakem trpí 8 z 10 lidí. Týká se i vás? OTESTUJTE SE!

Síla potíží obvykle kolísá, a to nejen s ohledem na denní dobu, ale také v závislosti na ročním období (během letních měsíců se problémy zpravidla zhoršují). Odpovězte si na otázky a budete vědět víc.

Oddíl A

  • Jste žena?
  • Máte sedavé zaměstnání nebo stojíte většinu dne na nohou?
  • Máte nadváhu?
  • Léčili se vaši rodiče s křečovými žilami nebo bércovými vředy?

Oddíl B

  • Trpíte občas některými z následujících potíží: bolest nohou, pocit tíže, nepříjemné napětí, otoky nohou, noční křeče?
  • Dostavují se uvedené příznaky zejména ve večerních hodinách?
  • Objevují se tyto potíže nezávisle na vašich denních aktivitách (bez ohledu na to, jestli zrovna sportujete nebo máte zvýšenou fyzickou zátěž)?
  • Zaznamenali jste nějaké viditelné projevy žilního onemocnění (metličky, křečové žíly, otoky apod.)?
  • Prodělali jste už v minulosti léčbu kvůli projevům chronického žilního onemocnění dolních končetin?

Stadia CVD

Stadium C0 - typické symptomy, avšak bez viditelných známek žilního onemocnění

Stadium C1 - výskyt metličkových žilek a tzv. retikulárních varixů (pod kůží modře prosvítající žíly, nacházející se především v oblasti stehen)

Stadium C2 - Křečové žily, které vytvářejí viditelné různě rozšířené a stočené struktury

Stadium C3 - otok, který se zpočátku objevuje kolem kotníků a během noci ustupuje

Stadium C4 - různé kožní změny, jako je nadměrná pigmentace, ekzém, zbytnění kůže a podkožního vaziva nebo tvorba bělavých ohraničených ložisek

Stadium C5 - jizva vzniklá vtažením bércového vředu (zahojený bércový vřed)

Stadium C6 - otevřený bércový vřed 


Pokud jste si v každé části odpověděli alespoň jednou kladně, měli byste se svěřit svému ošetřujícímu lékaři. „Chronické žilní onemocnění je třeba léčit včas, již od časných stadií onemocnění. Základem konzervativní léčby je komprese ( kompresívní punčochy) a vhodné venofarmakum (například Detralex). Čas na léčbu je přitom i u pacientů, kteří mají jen subjektivní potíže (nejčastěji pocit těžkých, bolestivých nohou). Mezi hlavní rizikové faktory patří genetická predispozice a nezdravý životní styl. Jedná se zejména o nedostatek pohybu, dlouhodobé sezení a stání, ale i nedostatek vlákniny. To vše může vést k obezitě, která je dalším významným rizikovým faktorem. Vliv na kvalitu života je podobný jako u ostatních chronických onemocnění (např. jako u diabetu), u pokročilejších stadií dokonce jako u srdečního selhání,“ říká MUDr. Veronika Slonková, Ph. D., dermatoložka z FN u Sv. Anny v Brně. Rozhodnutí, zda je načase navštívit odborníka, vám usnadní i „mapa příznaků“, kterou najdete v internetové žilní poradně (www.zilniporadna.cz/mapa-priznaku), kde se můžete rovnou též zeptat na vše, co vás o nemoci zajímá.

Témata: léto | nemoc | zdraví | ženy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky