Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte podle BMI nadváhu a bojíte se o své zdraví? Z nové studie vědců budete překvapeni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vědci z Dánska provedli dlouhodobou studii, ze které chtěli určit ideální index tělesné hmotnosti (BMI). Z výsledků byli překvapeni. Mít pár kilo navíc zase nemusí být tak špatné.

Téměř čtyřicet let trvající výzkum z Dánska ukázal, že lidé s nadváhou žijí nejdéle. Celkově se sledovalo více než 100 tisíc Dánů, kteří byli do studie přibrání s rozestupem patnácti let.

Dále také studie ukázala, že obézní lidé neumírají dříve, než ti s normální váhou, jak informoval server sciencenews.org.

"Jedná se o velmi pečlivou studii," řekl Rexford Ahima, který studií přehodnotil. Výsledky hlavně dokazují, že BMI není ideální číslo k hodnocení zdraví.

V minulosti se objevilo několik zpráv, které naznačovali, že obezita vede k vyššímu riziku srdečních onemocnění, mrtvic a dalších neduhů. To nemusí být vůbec pravda. Mnoho testovaných lidí ze studie netrpěli těmito nemocemi.

Do roku 2013 bylo BMI spojené s nejnižším rizikem úmrtí už 27, což spadá do nadváhy, a to i když se vzaly v úvahu zkreslující faktory jako věk, pohlaví, kouření a rakovina.

Zároveň ale vědci varují před špatnou interpretací studie. Neznamená to, že byste měli jíst a pít co hrdlo ráčí, spíše chtěli dokázat, že obézní lidé se nemusí bát o život.

Témata:  obezita zdraví hubnutí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy