Jakou herní konzoli pořídit k Vánocům?

Videohry už dávno nejsou pouhou zálibou teenagerů, každým rokem oslovují čím dál dospělejší publikum. Jak hráči i tvůrci videoher stárli, začaly se objevovat nové žánry využívající naplno interaktivní médium. Dnes vznikají hry, které nad akci či hlavolamy stavějí atmosféru, pocity, psychologii postav či hráčovu vlastní morálku. Ve prospěch konzolí oproti počítačům hovoří nižší pořizovací cena herního zařízení a jistota spuštění i těch nejnovějších her.

Ilustrační fotografie
reklama

Hardwarová uzavřenost konzolí zpravidla zaručuje, že na nich bude možné koupenou hru hrát, což při nekonečném množství hardwarových konfigurací domácích počítačů nemusí vždy platit. Časopis dTest nepřináší výsledky testu těchto výrobků, ale spíš rozcestník pro ty spotřebitele, kterým je svět videoher vzdálen. „Na testování herních konzolí se zaměřují specializované webové stránky, my spotřebitelům pomáháme zorientovat se v nabídce,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Pro ulehčení rozhodování před nákupem jsme shrnuli rozdíly, přednosti i stinné stránky konzolí Sony PlayStation 4, Microsoft Xbox One a Nintendo Switch.“

Konzole PlayStation 4 se v současnosti prodává ve dvou verzích: PlayStation 4 a PlayStation 4 Pro (PS4 Pro). Vylepšená verze PS4 Pro zvládá zobrazení v rozlišení 4K, což je čtyřnásobně vyšší počet detailů oproti rozlišení Full HD. U některých titulů navíc dostanou hráči s PS4 Pro možnost si vybrat, jestli chtějí hru zobrazovat ostřejší nebo plynulejší. Výhodou obou verzí je, že zvládají spustit stejné hry a že se k nim dá pořídit cenově dostupná helma PlayStation VR s brýlemi pro virtuální realitu. Hry pro PlayStation lze kupovat buď na nosičích blu-ray, nebo v digitální podobě v online obchodě PlayStation Store. Ke hraní her po internetu s jinými hráči je zpravidla nutné mít navíc předplacenou službu PlayStation Plus. Ta stojí 210 Kč měsíčně nebo 1560 Kč ročně a kromě online hraní s více hráči (takzvaného multiplayeru) členům nabídne každý měsíc ke stažení několik her zdarma, vyšší slevy na vybrané tituly v digitálním obchodě a možnost využívat prostor v cloudu pro sdílení uložených pozic mezi dvěma a více konzolemi.

I Microsoft nabízí dvě verze své konzole – Xbox One S a výkonnější Xbox One X, která u her zvládá rozlišení 4K. Xbox One S má mírně horší kvalitu obrazu a jeho plynulost než konkurenční PlayStation 4, ale Xbox One X se naopak pyšní titulem nejvýkonnější konzole na trhu, protože dokáže vykreslit obraz ve skutečném 4K rozlišení při udržení plynulých 60 snímků za vteřinu bez nutnosti upravovat rozlišení. Stejně jako konkurence, i verze S a X budou schopné spustit stejné hry. Xbox One umožňuje hráčům na konzoli spustit i starší hry z předchozí generace Xboxů. Microsoft nabízí službu Play Anywhere, v rámci níž si lze pořídit hru a hrát ji jak na Xboxu One, tak na PC s Windows 10 a sdílet mezi platformami uložené pozice.

Xbox One má také vlastní digitální obchod Xbox Store, ve kterém se dají koupit digitální verze her. Cenově jsou zde totožné hry často levnější než v PlayStation Store. O trochu výhodnější než konkurenční PlayStation Plus je i služba Zlaté Xbox Live na hraní her po internetu s jinými hráči. Za 149 Kč měsíčně nebo 1499 Kč ročně dostanou členové přístup k online hraní s více hráči, skupinovému chatu s přáteli, speciálním slevám a každý měsíc obdrží několik her z generace Xbox One a Xbox 360.

Zatímco Microsoft i Sony si svými konzolemi navzájem konkurují, japonský výrobce Nintendo přišel na trh s hybridní konzolí Switch, se kterou se dají hrát hry nejen doma u televize, ale i na cestách. Díky přenositelnosti a dvěma ovladačům v základní výbavě lze hrát některé hry ve dvou hráčích v podstatě kdekoliv. Hardwarovou výbavou Switch za PlayStation 4 i Xboxem One zaostává. Připojený k televizi zvládá maximálně rozlišení Full HD, vyjmutý pak HD. Hry pro Switch se prodávají na paměťových kartách za cenu srovnatelnou s hrami pro PS4 nebo Xbox One nebo v některých případech dokonce o něco vyšší. Digitální obchod Nintendo eShop pak ceny v kamenných obchodech reflektuje a slevy na tituly nabízí jen zřídka. Na rozdíl od konkurence nenabízí Switch ani srovnatelné online služby – nejsou pro něj dostupné například neherní aplikace a hlasový chat se řeší přes aplikaci pro mobily. Nintendo svoji zpoplatněnou online službu spustí až v příštím roce za cenu zhruba 100 Kč měsíčně či 500 Kč ročně. Co se týče jejích výhod, společnost se zatím nechala slyšet, že členství předplatitelům zprostředkuje hraní po internetu a přístup ke klasickým hrám od Nintenda z 80. a 90. let. Nintendo letos vydává ještě konzoli Mini SNES, která navazuje na loňský úspěch retro herního přístroje Mini NES. Reedice míří především na pamětníky a nadšence, kteří mají ke hrám blízko a chtěli by si pohlednou krabičku doma vystavit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky