Cukrovkou trpí stále více lidí. Léčba stojí miliardy

Cukrovka je jednou ze závažných civilizačních nemocí, kterou podle posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky jen v ČR trpí více než 8 % obyvatel. A každoročně dvacet tisíc nových případů přibývá. Podle odhadů tak může v ČR do roku 2025 počet nemocných diabetem překročit jeden milion.2,3 Tomu odpovídají i náklady na léčbu nemoci, jež rostou strmým tempem. Potvrzuje to i meziroční srovnání Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

Cukrovka, ilustrační fotografie
reklama

Podle aktuální statistiky ZP MV ČR počet klientů trpících diabetem meziročně vzrostl o 5,6 %. „Porovnáme-li data z let 2015 a 2016, vidíme, že růst počtu nemocných se promítá i do rostoucích nákladů pojišťovny na léčbu nemoci. Zatímco v roce 2015 jsme na léčbu diabetu vydali 1,16 miliardy korun, loni se částka vyšplhala už na 1,25 miliardy korun,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Rostoucí trend je sledován u obou pohlaví, nicméně o něco více diabetem trpěli ve sledovaných letech muži. V roce 2016 se jich u ZP MV ČR léčilo 48 799, zatímco žen 42 848. „Za jediný rok přibylo téměř 4 860 nově diagnostikovaných diabetiků, z nichž 2 600 bylo mužů,“ doplnila Hana Kadečková. Z hlediska nákladovosti tvořily loni výdaje na léčbu mužů 720 milionů korun, u žen pak 535 milionů korun. Největší podíl celkových nákladů na léčbu tvořily náklady na léky, na ně ZP MV ČR v loňském roce vydala přes 541 milionů korun. Nezanedbatelnou část nákladů ale u léčby diabetu tvoří i náklady na zdravotnické prostředky, jako jsou glukometry, diagnostické proužky, aplikátory inzulínu apod. ZP MV ČR na ně loni vydala více než 115,5 milionů korun.

Co je diabetes

Diabetes mellitus, neboli cukrovka, je chronické onemocnění, které způsobuje neschopnost organismu správně hospodařit s cukrem (glukózou). Tato porucha se následně projevuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi často spojenou i se ztrátami cukru močí. Onemocnění zasahuje i do přeměny ostatních živin (tuků, bílkovin) a ovlivňuje tím fungování celého organismu.1 Diabetem nejčastěji trpí osoby ve věku nad 45 let, nicméně onemocnění se vyskytuje už i u dětí a dospívajících.2

Typy cukrovky

Cukrovku zapříčiňuje nedostatek inzulínu, který se za normálních okolností tvoří ve slinivce břišní. Cukrovka 1. typu vzniká v důsledku jeho absolutního nedostatku, protože se ve slinivce přestal zcela vytvářet. U cukrovky 2. typu se hovoří o jeho relativním nedostatku, kdy je jeho uvolňování narušeno a současně je snížena jeho účinnost v organismu.1 V České republice převažuje druhá skupina, zhruba 90–95 % jsou diabetici 2. typu.2 Diabetes 2. typu často propukne díky nezdravému životnímu stylu (nesprávné výživě, nedostatku pohybu, obezitě apod.). Pokud se podchytí včas, lze jej uspokojivě léčit, čímž mohou pacienti předejít pozdějším vážným komplikacím. Alarmující je, že přibližně 200 tisíc lidí o své nemoci netuší a není správně léčeno.

Příznaky diabetu

Již od začátku nemoci bojuje pacient s potížemi, jako je žízeň, častější močení, únava, nevýkonnost, úbytek tělesné hmotnosti, objevit se mohou i další příznaky či komplikace např. svědění kůže, sklon k zánětům, později cévní komplikace apod. Velkým problémem je, že u řady dospělých (převážně obézních) mohou být tyto potíže minimální, což vede k podceňování nemoci a jejímu pozdnímu odhalení.

Léčba diabetu

Léčba cukrovky si vyžaduje pravidelnost a řád v každodenním životě. Zakládá se totiž na dietě, zdravé životosprávě a fyzické aktivitě, s podporou léčby tabletami nebo inzulínem. Dodržování nastavených pravidel přispívá k dobrým výsledkům v léčbě nemoci a chrání pacienta před pozdními komplikacemi, jako je selhání ledvin, oslepnutí, ischemická choroba srdeční, mozková příhoda či amputace končetin.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky