Inzulin 30 minut před jídlem? To už není třeba

Inzulinová léčba znamená pro diabetiky různá omezení – musí kvůli ní přesně plánovat každodenní program, pracovní režim i čas, kdy usednou k jídlu. Až dosud museli pacienti s diabetem 1. i 2. typu myslet na aplikaci krátkodobě působícího inzulinu přibližně 20–30 minut před jídlem. A to velmi komplikovalo řadu aktivit. Moderní krátkodobě působící inzuliny ale stačí aplikovat těsně před jídlem a život naplánovaný na minuty se tak stává minulostí.

Inzulin 30 minut před jídlem?
reklama

Každý diabetik, kterému záleží na celkově dobré kondici i výkonu v průběhu dne, si uvědomuje význam pravidel inzulinové léčby. K nim patří také udržování hladiny krevního cukru ve správných mezích. Opakovaně zvýšená hladina cukru po jídle totiž zvyšuje riziko některých onemocnění – třeba srdečního infarktu. S moderní inzulinovou léčbou je ale dodržování správného režimu i hlídání „cukru po jídle“ výrazně jednodušší. Řešením je tzv. inzulin k jídlu.

Aplikovat si inzulin a najíst se ve stejný čas. Pro mnoho diabetiků zbožné přání

Inzulin, který stačí užít těsně před začátkem jídla, pomáhá předcházet vysoké hladině krevního cukru po jídle (postprandiální hyperglykemii). Právě opakované výkyvy krevního cukru po jídle totiž diabetikům 1. i 2. typu škodí – mohou stát za pozdními komplikacemi diabetu. K těm patří onemocnění srdce a cév či poškození nervů. Cílem moderní léčby je, aby hodnoty krevního cukru po jídle byly stabilní.

Co se děje s tělem, když je krevní cukr po jídle příliš vysoký?

  • může se dostavit únava nebo slabost, objevit se mohou i závratě
  • nepříjemností není ušetřena ani psychika – diabetici mohou být podráždění a necítí se dobře

Inzulin k jídlu ocení nejeden zaneprázdněný diabetik. Neplánovaně delší pracovní schůzka nebo dopravní zácpa mohou kdykoliv narušit časový plán a aplikace inzulinu, která musí proběhnout 20 minut před jídlem, se stává nereálnou. S moderními krátkodobě působícími a rychle účinkujícími inzuliny už není potřeba posouvat domluvený oběd ani spřádat další plány. Moderní inzulin se aplikuje těsně před jídlem. Co tedy inzulin k jídlu pro diabetiky znamená? Přináší komfort a pomáhá udržovat stabilní cukr po jídle.

Nenechte krevní cukr narušovat váš program

Dlouhodobě neléčený vysoký krevní cukr po jídle může způsobit:

  • zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • vážné poškození zraku
  • poruchy funkce ledvin
  • postižení nervů

Hladina cukru v krvi, která po jídle „vyskočí“ na vysoké hodnoty, se na diabeticích podepisuje na více frontách – důsledky pociťují na těle i na duchu. „Vyšší glykemie po jídle je ale nebezpečná i z dlouhodobého hlediska a může přispívat k rozvoji dlouhodobých komplikací diabetu. Pacienti s diabetem jsou nejvíce ohroženi poškozením zraku, které může vést až ke slepotě, poruchami funkce ledvin či poškozením nervových vláken. Diabetici by si měli sledovat glykemii po jídle také kvůli vyššímu riziku cévních onemocnění – cévní komplikace mohou být příčinou špatného prokrvování dolních končetin nebo zvyšovat riziko srdečního infarktu,“ upozorňuje doc. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., z 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Cukr po jídle – jak ho mít pod kontrolou?

Hladina krevního cukru (glykemie) se po jídle může dostat na příliš vysoké hodnoty kvůli nedostatečnému působení inzulinu. Příčinou může být například nesprávné načasování dávky inzulinu. Bez něj zůstává glukóza v krevním oběhu, místo aby se přesunula do buněk a organismus ji dále využil. Diabetici se pak potýkají s popsanými dopady vysokého cukru po jídle. Výhodou moderního inzulinu, který diabetici mohou užívat těsně před jídlem, je rychlé vstřebání a lepší účinnost na snížení krevního cukru po jídle. „Přestože současné možnosti léčby diabetu dávají pacientům s diabetem větší flexibilitu a usnadňují jim život, neměli by zapomínat na základní režimová opatření související se stravováním. Zásadní chybou je vynechávání předepsaného inzulinu před jídlem a nevhodné množství nebo složení stravy,“ připomíná pacientům s diabetem a jejich rodinným příslušníkům docent Prázný.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky