Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci úspěšně připojili lidský mozek k internetu. Budeme ještě potřebovat těla?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Taky často používáte svůj smartphone k brouzdání na internetu? Oči vám projíždějí po displeji, palec u ruky mnohdy nestíhá. Tomu by však mohlo být jednou konec, vědci z univerzity v Johannesburgu úspěšně připojili lidský mozek k internetové síti.

Miliardář Elon Musk ve spolupráci americkou armádou se pokouší o podobnou myšlenku již dlouho, ale zatím se nepřibližují vůbec k realizaci. Jak se stalo, že mnohem menší skupina neurologů a inženýrů bez potřebných zdrojů zvládla úspěšně vyřešit rébus, na který byli v USA krátcí?

Pokud si představujete, že stačí pár drátků a váš mozek bude znát celý Google, pak se pohybujete v oblasti sci-fi literatury. Na přenášení vědomí třeba do počítače si ještě počkáme, ale současný úspěch může být tím prvním krůčkem. Celý experiment spočíval v tom, že všem známý přistroj EEG, který registruje aktuální elektrickou aktivitu v našem mozku, byl připojen k miniaturnímu počítači Rasberry Pi. Tímhle způsobem se přenášely neurologické aktivity do internetové sítě, kterou mohli sledovat všichni připojení.

V podstatě se vytvořil most mezi naší mozkovou aktivitou a uživatele internetu, momentálně si tak může každý přečíst EEG vlny, ale co znamenají, se nedozvědí. "Chceme teď pracovat na tom, aby propojení bylo oboustranné, to znamená, že informace z internetu by šly do mozku," řekl spoluautor projektu Adam Pantanowitz.

Problémem je, že lidský mozek a počítač fungují velmi odlišně a jeden nemůže rozkódovat zprávu toho druhého. V podstatě teď přes EEG vysíláme elektrické impulzy, ale počítač nemůže (zatím) vědět, co jaký signál znamená. Lidský mozek je ještě málo prozkoumaný a nejdřív musíme lépe poznat sebe, než budeme požadovat po stroji, aby nás správně přečetl. Inženýři však věří v budoucnost a zacházejí ještě dál - už nyní přemýšlí o mobilní aplikaci, která by výměnu umožňovala. Jak to bude vypadat a zda budeme napojení na chytrý telefon, vědci zatím neoznámili.

Témata:  internet lidé věda počítače

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy