Mrtvá zóna, kde nic nepřežije. Vědci varují před katastrofou

Představte si plochu velikosti Skotska, kde není téměř žádný život. Vyjma primitivních živočichů a mikrobů na ní nic nepřežije a cokoliv do ní zabloudí, zemře. Pravděpodobně vás jako první napadnou rozsáhlé pouštní oblasti, opak je ale pravdou. Vědci tuto zónu objevili před nedávnem a nachází se pod vodou.

Moře, ilustrační fotografie
reklama

Za posledních padesát let byla oblast Perského zálivu kvůli nestabilní politické situaci pro vědce nedostupná. Teprve před nedávnem měli možnost do ní zavítat a zjistit, jaký je u pobřeží Ománu stav fauny a flóry.

Hodnoty zaznamenané podvodnými roboty ale vědce vyděsili. Při podrobném zkoumání totiž zjistili, že v oblasti, která je větší než je rozloha Skotska, prakticky nic nežije. Podle vědců se tak jedná o nejrozsáhlejší mrtvou zónu na světě.

"Náš výzkum potvrdil, že situace je horší a mrtvá zóna je větší, než jsme očekávali," uvedl doktor Bastien questů v odborném časopise Geophysical Research Letter. "Ryby, mořští živočichové ani rostliny nemají v této oblasti šanci na přežití, protože jim chybí kyslík," dodal.

Na výzkumu se podílely University of East Anglia a Oman's Sultan Qaboos University, které analyzovaly údaje shromážděné roboty. Ty na osm měsíců nasadily do hloubky tisíc metrů pod hladinou a následně analyzovaly výsledky měření.

Vědci tak získali podrobný obraz o hladině kyslíku a o proudech ovlivňujících pohyb pod hladinou. Zjistili, že mrtvé pásmo se nachází v hloubce od 200 do 800 metrů.

Odborníci proto varují přes katastrofou, ke které podle nich dříve či později dojde. Místní lidé jsou totiž závislí na rybolovu a zóna se neustále rozrůstá. Chybějící kyslík je navíc nahrazován dusíkem, který likviduje životní podmínky nezbytné pro existenci podmořské fauny a flóry.

Témata: moře | věda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky