Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohou se potraviny v mrazáku zkazit?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné. Nezřídka do nich ale ukládáme i potraviny, které jsou těsně před koncem expirační doby, či v mrazáku takzvaně projdou. Co s takovým jídlem poté udělat?

V jedné věci jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.

"U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin," říká Elizabeth Andressová, odborník na bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii v Aténách. "Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy," dodává.

Podle ní jsou rizika zmražených potravin skryta jinde. Zejména ve způsobu, jakým lidé potraviny zmrazují, jak je následně rozmrazují a také co přesně do mrazničky dávají. Ne všechny potraviny se tam totiž hodí. Dále spatřuje problémy v datu expirace a zejména v lenosti.

Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.

Odpověď je podle odborníků jednoduchá - bezpečné to není. Vezměme si jako modelový příklad kuřecí maso. Kuřecí a krůtí vydrží v mrazáku maximálně půl roku při teplotě -18 stupňů a vakuované. Pokud je maso pouze v mikrotenovém sáčku, musíme řádně vymáčknout vzduch, sáček přeložit a maso pak může být v mrazáku cca 1 až 2 měsíce. Pokud jsme ale do mrazáku maso uložili v srpnu a jeho expirační doba je v polovině září, po této době není bezpečné maso jíst, bez ohledu na to, že v mrazáku nebylo ani jeden měsíc.

Datum spotřeby na výrobcích totiž počítá s tím, že jídlo budete skladovat tak, jak výrobce doporučil. Expirace tak ukončuje dobu, po níž si potravina zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti. Nelze se tady vymlouvat na to, že jste zboží uskladnili lépe a proto vydrží déle. S tím výrobci počítají. Navzdory všeobecnému přesvědčení je totiž důležité si rovněž uvědomit, že zmrazení bakterie v jídle nezabije.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

12. listopadu 2025 12:17

Tváří v tvář smrti, ale s nízkým platem. Pietní profese dál zaostávají za průměrem

Listopad bývá obdobím, kdy lidé častěji zavítají na hřbitovy a připomínají si své blízké. S tím se dostávají do popředí i profese spojené s pietními službami – květinářky, pracovníci pohřebních služeb či kameníci. Podle údajů portálu Platy.cz se jejich výdělky výrazně liší. Kameníci si měsíčně přijdou přibližně o 60 % více než květinářky, přesto se ani oni nedostanou nad celostátní průměr. Zatímco příjmy květinářek a pracovníků pohřebních služeb zůstávají znatelně pod ním, mzdy kameníků se k průměrné úrovni alespoň přibližují.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy