Grilování na propan-butanové láhvi? Jde to i v zimě

Venkovního grilování a vaření se nemusíte vzdávat ani v zimě. V poslední době získávají velkou oblibu grily na LPG. U plynového grilu je ale vhodné použít v mrazivých teplotách láhve plněné namísto obvyklého propan-butanu pouze propanem. Pak si můžete grilování bez obav užít na balkoně či na terase, na chalupě nebo přímo u sjezdovky.

Ilustrační fotografie
reklama

LPG neboli zkapalněný propan-butan se používá k vytápění, slouží jako alternativní pohon automobilů a prodává se také v láhvích, například pro plynové sporáky nebo grily. Právě v případě grilů slaví LPG v poslední době velký rozmach. Důvodem je snadné použití i údržba. Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí se nemusíte obávat kouře, jenž by mohl obtěžovat sousedy. Plynové grily lze také snadněji a přesněji regulovat. Příprava jídla je zároveň zdravější, tuk totiž neodkapává na rozžhavené uhlíky, z čehož pak vznikají škodlivé výpary.

Na zimu si pořiďte láhev obsahující jen propan

Zatímco rozdělat gril na dřevěné uhlí například u sjezdovky může vzbudit nežádoucí pozornost kvůli kouři či výparům, s grilem na propan-butan je to snazší. Místo láhve, kterou jste používali v létě, si ale pořiďte speciální zimní směs. Směsi, jimiž se LPG láhve plní, se totiž mohou lišit. „Pokud se chystáte na zimní grilování, sáhněte po láhvi naplněné pouze propanem. Zatímco butan se přestává při teplotách kolem nuly odpařovat a zůstává v láhvi nevyužitý, propan se odpařuje i při teplotách hluboko pod bodem mrazu, a to až do mínus 42 °C. Díky tomu spotřebujete veškerý obsah láhve, aniž by v ní zůstával nevyhořelý butan,“ vysvětluje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG, jež pod značkou Bezpečné láhve garantuje jednotný standard kvality a bezpečnosti plynových láhví.


Výhřevnost obou plynů, propanu i butanu, je stejná, takže se nemusíte obávat, že byste při zimním grilování nebo vaření spotřebovali více energie. Výhodou LPG láhví obsahujících výhradně propan je též čisté hoření. To oceníte hlavně při vaření, protože propan vám na nádobí nebude zanechávat skvrny, jak se to může stávat u směsi propan-butanu obsahující nenasycené uhlovodíky.

Plynové láhve jen od prověřených dodavatelů

LPG láhve plněné propanem poznáte podle označení na jejich límci. Propan ani propan-butan nikdy nekupujte v poškozené láhvi. Ta by zároveň neměla být zkorodovaná či jakkoliv promáčklá. Plnění prázdné láhve svěřte vždy odborníkům. „Rozhodně se vyvarujte ručního plnění láhví autoplynem na LPG stanicích. Jednak je to nebezpečné kvůli možnému přeplnění, jednak stejně nedostanete vhodný produkt pro použití v mrazech. Zimní směs LPG do automobilů totiž obsahuje 60 procent propanu a 40 procent butanu,“ upozorňuje Ivan Indráček. „Plynové láhve odebírejte pouze od renomovaných distributorů. Na trhu působí mnoho plníren, které zanedbávají jejich povinnou údržbu, což může mít také vliv na bezpečnost,“ uzavírá Ivan Indráček.

Jak správně vařit a grilovat na LPG lahvích?

  • Propan-butanové láhve nakupujte vždy od prověřených dodavatelů. Zkontrolujte si, že nemají porušenou pečeť a nejsou poškozené.
  • Nikdy si nenechávejte plnit láhve na čerpací stanici LPG, vyhledejte specializovaného distributora.
  • Ověřte si, že láhev má platnou periodickou zkoušku.
  • Pro zimní vaření a grilování použijte směs obsahující pouze propan.
  • Při připojení spotřebiče dbejte bezpečnostních pokynů uvedených na láhvi a na spotřebiči.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky