Z Česka se stává grilovací velmoc. Na co si dávat pozor u plynových grilů?

Grilovací sezóna je v plném proudu. Jak ukazují prodejní čísla, Češi si grilování velmi oblíbili. Internetoví prodejci uvádějí meziroční nárůst prodejů grilů o desítky procent. Oblíbené jsou díky cenové dostupnosti grily elektrické. Rostoucí popularitu však zaznamenávají hlavně ty plynové, které spojují výhody grilů na uhlí i na elektřinu. Odborníci ale doporučují nakupovat plynové láhve jen z prověřených zdrojů.

Diskuse: 0

Ilustrační fotografie
reklama
Nemocný Andrej Babiš mladší: Možná vás vezl na dovolenou! Pracoval jako pilot! - anotační obrázek
Nemocný Andrej Babiš mladší: Možná vás vezl na dovolenou!…

Obliba grilování je v Česku velká. Potvrzují to statistiky internetových prodejců. „Troufáme si tvrdit, že vedle bazénové velmoci se stáváme i velmocí grilovací. Prodeje grilů rostou stále, a to ve vyšších desítkách procent. Kupují se spíše větší grily v cenové relaci kolem 5 tisíc korun. Vedou přitom ty na uhlí a plyn,“ uvádí Patricie Šedivá, tisková mluvčí největšího českého internetového obchodu Alza.cz. Podobný trend potvrzuje též nákupní rádce Heureka.cz. „Meziročně vzrostl zájem o nákup grilů online celkově o třetinu. Vzhledem k velikosti a cenové dostupnosti patří k top oblíbeným modelům elektrické grily, obdobný růst popularity však zaznamenávají i ty plynové. Průměrná cena nejoblíbenějších modelů se pohybuje kolem 2 tisíc korun za elektrické a 7 tisíc korun za plynové grily,“ uvádí Alexandra Čermáková, obsahová manažerka Heureka.cz.

Výhoda plynových grilů spočívá především ve snadném použití i údržbě. Není nutné rozpalovat dřevěné uhlí a zapálení grilu je otázkou vteřin. Plynové grily většinou disponují elektronickým zapalováním, nevzniká u nich žádný zápach či kouř a umožňují rychlou a přesnou regulaci teploty. „Plynový gril spojuje díky snadné regulaci teploty a přímému plamenu výhody elektrického grilu s výhodami grilu na uhlí,“ uvádí Jiří Karlík, odborník pro oblast LPG a generální ředitel společnosti Primagas. Zastánci dřevěného uhlí mohou argumentovat tím, že pokrmy z plynového grilu nemohou mít tak zajímavou chuť, jakou dodá dřevěné uhlí, brikety či dřevo. Faktem nicméně je, že příprava jídla na plynu nebo elektrice je zdravější, protože se zde nesetkáme s odkapávajícím a následně přepáleným tukem, z něhož vznikají škodlivé výpary. „Kromě toho některé druhy dřeva a briket uvolňují škodlivé látky při hoření samy o sobě. Zejména se nedoporučuje smolné dřevo, například borovice, a brikety, které uvolňují velké množství popela,“ dodává Jiří Karlík.

Propan-butanové láhve, které se při grilování na plynu využívají, jsou praktické především pro svou mobilitu a snadnou manipulaci. Odborníci nicméně doporučují dodržovat správné zásady manipulace a skladování láhví s plynem. Obecně by láhve neměly být skladovány ani používány naležato a v nevětraných prostorách nebo v místnostech určených ke spaní. Samozřejmostí je nebrat láhve jakkoliv poškozené. Jejich plnění propan-butanem je pak třeba svěřit odborníkům. „Rozhodně si prázdnou láhev nenechávejte plnit na LPG stanici, kde se plní plyn do automobilů. Je to protizákonné, ale hlavně nebezpečné kvůli možnému přeplnění,“ upozorňuje Tomáš Snopek ze společnosti Flaga a doporučuje, aby lidé obecně plyn v láhvích nakupovali od prověřených distributorů.

V Česku fungují desítky plníren propan-butanových láhví a všechny mají povinnost zkontrolovat při každém plnění technický stav láhve včetně platnosti její revizní tlakové zkoušky. „I když většina plníren dodržuje veškeré povinnosti, evidujeme případy, kdy se při plnění láhve kvůli úspoře nákladů zanedbává její povinná údržba,“ popisuje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG. To vedlo ke vzniku iniciativy Bezpečné láhve, v rámci které garantují seriózní distributoři propan-butanu, že je láhev správně naplněná, obsahuje požadované množství plynu, má platnou revizi a je možné ji bez obav používat. „Označení Bezpečné láhve se na vybraných prodejních místech začalo objevovat od letošního roku a postupně ho využívá stále více distributorů, kteří se k projektu připojili,“ uzavírá Ivan Indráček.

Diskuze: Z Česka se stává grilovací velmoc. Na co si dávat pozor u plynových grilů?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Zobrazit: mobil | klasicky