Dáváte přednost kuřecímu masu? Kvalita se změnila. Prospívá našemu zdraví?

Kuřecí maso je po celém světě velmi oblíbené. Je poměrně levné, rychlé na přípravu a navíc je považováno za poměrně dietní a lehce stravitelné. Jenže maso, která jíme dnes, je mnohem více tučné a méně výživné, než tomu bylo dříve, varují odborníci.

Diskuse: 4

Ilustrační fotografie
reklama

Mnoho lidí dnes dává přednost kuřecímu masu před červeným masem, protože věří, že je zdravější. V důsledku změn v chovu drůbeže ale pro nás nemusí být dnes bílé maso stejně dobré, jako kdysi.

Společnost Compassion in World Farming, americká charitativní organizace, která se zaměřuje na „ukončení továrního zemědělství", zveřejnila video, které má poučit veřejnost o „bílých pruzích" na syrovém kuřecím mase.

Stále více kuřecích prsíček má na sobě nyní „bílé proužky" - proužky tuku, které se objevují jako důsledek toho, že jsou ptáci chováni v továrních farmách.

Libové a netučné kuřecí maso na sobě žádné bílé pruhy nemá. Pruhy se totiž objevují v důsledku způsobu, jak kuřata rostou - chovají se v masovém měřítku a zemědělci dělají vše, co je možné, aby kuřata co nejrychleji vyrostla.

Studie, kterou v minulém roce provedla University of Arkansas a Texas A & M, dospěla k závěru, že „závažnost bílých pruhů se v posledních letech zvýšila", a zjistila, že tyto pruhy byly přítomny u 96% ze 285 testovaných ptáků.

A co víc, vědci zjistili, že bílý proužek „negativně ovlivňuje kvalitu masa" a způsobuje, že je méně křehké a hůře absorbuje marinádu. Vědci rovněž zjistili, že kuřecí prsa v tomto stavu mohou obsahovat o 224 procent více tuku než normální kuřecí maso.

Jaclyn Londonová, odbornice na výživu, říká, že i přesto bychom neměli kuřecí maso zatracovat. „Kuře - pokud není obalené a smažené - je skvělý zdroj bílkovin a je bohaté na vitamíny typu B, železo a vitamín B12,“ vysvětluje.

Mluvčí americké Národní rady kuřat pak tvrdí, že bílé proužky ve skutečnosti ovlivňují pouze „malé procento kuřecího masa" a „nevyvolávají žádné obavy o zdraví ani bezpečnost potravin pro lidi. A ani blaho samotného kuře není negativně ovlivněno," dodal. 

Diskuze: Dáváte přednost kuřecímu masu? Kvalita se změnila. Prospívá našemu zdraví?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 4, poslední 02.10.2018 20:32 Vložte komentář

Zobrazeny poslední 4 komentáře. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související:

Fokus

Aktuálně

Doporučujeme

Zobrazit: mobil | klasicky