Menstruace a sport. Je dobré v tomto období cvičit?

Ženy často odkládají pravidelné cvičení kvůli menstruaci. Je v tomto období vhodné cvičit stejně jako v jiné dny? To, že se tělo snadněji vyčerpá a měly bychom spíše odpočívat, je v podstatě mýtus. Cvičení pomáhá mírnit projevy PMS, bolestivé menstruace a má pozitivní vliv na psychiku ženy. Současně se však při fyzické aktivitě spolu s potem z těla vyplavují důležité látky – zejména hořčík, který je potřeba doplňovat, neboť při bolestivé menstruaci významně pomáhá.

Ilustrační fotografie
reklama

Mnoho žen zažívá během menstruace nepříjemné symptomy, jako je nafouknuté břicho, křeče v podbřišku, bolesti svalů a kloubů a také náhlé změny nálady. Není tedy divu, že na větší fyzickou aktivitu často nemají ani pomyšlení. To, že by během „svých dní“ neměly dámy cvičit, je ovšem pouhý mýtus. Cvičení je v této době naopak velmi prospěšné. Jak konkrétně vám fyzická aktivita pomůže?

Endorfin zlepší náladu, rozprouděná krev uleví od křečí

Během cvičení se do našeho těla vyplavuje kromě jiných látek i hormon endorfin, kterému se přezdívá hormon štěstí. Ten reaguje s receptory v mozku, což následně vede ke zlepšení nálady a také to pomáhá tlumit naše vnímání bolesti. „Náš mozek fyzickou aktivitu hodnotí jako stresovou záležitost, stresovou však v tom smyslu, že klade na naše tělo zvýšené nároky. Je to pozůstatek evolučního vývoje, protože v minulosti zvýšená fyzická aktivita signalizovala zápas či útěk před nebezpečím. Organismus si tedy vyvinul mechanismy, které nám v této situaci pomáhají – náš práh bolesti je zvýšený, takže sneseme víc. Zlepšení nálady pak souvisí s určitým zostřením mysli a též jako taková droga, aby naše psychika vydržela,“ vysvětluje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan. Bolesti spojené s menstruací fyzická aktivita tiší i díky rozproudění krve. Ta během cvičení rychleji cirkuluje v podbřišku a uvolňuje křeče.

Cvičení pomůže od nafouklého břicha

Několik dní před menstruací, tedy v průběhu takzvaného premenstruačního syndromu, tělo zadržuje vodu. Žena si tak může připadat oteklejší a řešit nepříjemně nafouklé břicho. Ulevit od těchto projevů může právě pohyb. Pot, který naše tělo během fyzické aktivity produkuje, navíc vodu z těla odvádí, což při nepříjemně nafouknutém břiše pomáhá. „Samozřejmě není nutné, aby žena během menstruace cvičila příliš intenzivně. Záleží hlavně na tom, na jaký výkon se sama cítí. Mezi doporučované aktivity pak patří třeba aerobik, pilates nebo plavání. Prospěje i delší procházka,“ doporučuje MUDr. Pavel Turčan. Navíc není vhodné pravidelné cvičení na celý týden přerušovat, tělo je zvyklé na svůj rytmus a návrat do pravidelného pohybového režimu tak může být po menstruaci náročnější.

Doplňujte hořčík

Během sportovní aktivity náš pot ovšem nevyplavuje z těla jen zmíněnou vodu, ale i další látky, jako je sůl, draslík, trochu vápníku, stopové prvky, a zejména pak poměrně významné množství hořčíku. „Hořčík je minerálem, kterého je dobré mít při bolestivé menstruaci v těle dostatek, neboť uvolňuje svalové napětí, tlumí bolest, zmírňuje nadýmání a v neposlední řadě napomáhá klidnému spánku,“ upozorňuje MUDr. Pavel Turčan. Přirozeně hořčík získáme ze stravy, bohatým zdrojem je například listová zelenina, mandle, banány, sušené meruňky, avokádo či hořká čokoláda. „Pro pohodovou menstruaci je pak vhodné doplňovat i další látky, především vitamíny B, které pomáhají snižovat nepříjemné projevy premenstruačního syndromu,“ dodává gynekolog. Konkrétně vitamín B6 pak přispívá k regulaci hormonální aktivity během menstruace. Potřebné živiny je možné tělu dodat díky doplňkům stravy, například speciálně pro ženy je určený Sarapis Mensis, jenž kromě vitamínů řady B obsahuje řadu přírodních extraktů napomáhajících k normálnímu průběhu menstruace. Při zvýšené aktivitě během svých dní mohou ženy zařadit do jídelníčku i sóju, vejce, luštěniny a ořechy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky