Mezi námi děvčaty aneb Co říct své dceři o menopauze

S přechodem neboli menopauzou se pojí řada více či méně závažných a nepříjemných projevů. Jejich intenzitu ovšem lze výrazně ovlivnit změnou životního stylu, především jídelníčku, obzvláště-li pak, pokud se do ní ženy pustí ještě před nástupem prvních symptomů. K tomu se však hodí vědět, kdy menopauza nastane. Jelikož je nástup přechodu silně geneticky podmíněný, ženám s touto otázkou může pomoci jejich matka.

Ilustrační fotografie
reklama

O menstruaci se mladá děvčata často poprvé dozvídají od svých matek. Naopak o menopauze neboli přechodu matky s dcerami obvykle nemluví – toto téma ostatně v drtivé většině případů začíná být pro ženy aktuální až v době, kdy již příliš mateřských rad nepotřebují. Navíc většina žen v našich kulturních podmínkách vnímá období klimakteria spíše negativně jakožto nástup stáří, a tak se jim o něm příliš hovořit nechce. Přes to všechno může matka své dceři tímto rozhovorem pomoci. „Na menopauzu má vliv řada faktorů a mezi ty se vedle zdravotního stavu nebo životního stylu řadí i genetika. Průběh přechodu u dcery tudíž velmi často bývá podobný či stejný jako u matky,“ vysvětluje renomovaný gynekolog Pavel Turčan a dodává, že dcery od svých matek „dědí“ zejména přibližný věk, kdy u nich k nástupu menopauzy dojde. Podle studie tureckých odborníků z roku 2015 je právě genetika rozhodujícím faktorem pro věk nástupu menopauzy u 50 % žen. Zejména matky, u nichž se příznaky klimakteria začaly objevovat již před dovršením 40 let, by tak měly své dcery informovat o hrozícím riziku předčasné menopauzy.

Změny v životním stylu jako prevence nepříjemných projevů

Průměrný věk pro nástup menopauzy je dle statistik kolem 51 let. U většiny žen se konec menstruace dostaví mezi 45. a 55. rokem života. První příznaky – jako nepravidelná perioda, návaly horka a noční pocení, změny nálad, zhoršená paměť, horší soustředěnost, bolesti hlavy, problémy se spánkem či přibývání na váze – se však mohou objevit třeba i sedm let před poslední menstruací. „Pokud žena bude od své matky vědět, kdy zhruba může nástup klimakteria očekávat, bude mít šanci se na všechny nepříjemné projevy dopředu připravit, například změnou životního stylu. Změna jídelníčku, zvýšení fyzické aktivity a s tím spojená redukce hmotnosti, ale třeba i skoncování s kouřením – to vše může příznaky menopauzy zmírnit,“ říká gynekolog Pavel Turčan, který doporučuje i zařazení vhodných doplňků stravy s obsahem vitamínů a minerálů, jež s projevy klimakteria pomohou. Vhodný je například doplněk stravy Sarapis Soja s extraktem ze sóji, červeného jetele a mateří kašičkou, který příznivě působí na nepříjemné tělesné projevy klimakteria a prospěšně působí i na psychickou pohodu žen v přechodu.

Jídelníček je základ, vsaďte na fytoestrogeny

Jedním z méně závažných symptomů přechodu jsou návaly horka a zvýšená míra pocení, což jsou projevy, které zejména v teplejších obdobích roku dokážou ženy nemálo potrápit. Příčinou těchto symptomů je snižující se hladina estrogenu. Bojovat s nimi jde především úpravami jídelníčku, jenž by měl méně obsahovat silně kořeněná jídla, cukr, sůl, kávu a alkohol, a naopak více by se v něm měly objevit potraviny s vysokým obsahem vápníku a železa, ale také fytoestrogenů – rostlinných hormonů, které mají podobnou strukturu jako ženské pohlavní hormony. Nejbohatěji jsou fytoestrogeny zastoupeny v červeném jetelu, sóji nebo kanadských brusinkách. „Úpravy ve stravování a celkově změny v životním stylu by přitom žena měla učinit nejlépe pár let před tím, než u ní klimakterium vůbec nastane. I v tomto případě se tedy velmi vyplatí dopředu vědět, kdy lze nástup menopauzy očekávat,“ dodává Pavel Turčan. Vhodný jídelníček navíc může zmírnit či eliminovat další problémy žen v klimakteriu, zejména přibývání na váze či zvyšující se hladinu cholesterolu, ale třeba i únavu nebo psychickou nepohodu. Pokud si s matkou promluvíme o jejích symptomech v období klimakteria, můžeme se na ně lépe připravit a zavčas s nimi začít bojovat. Navíc můžeme získat osvědčené tipy, které mamince zabraly, a tak pravděpodobně pomohou i nám.

Sexu se nebojte

Velmi citlivým tématem pojícím se s obdobím přechodu je sex. To, že všechny ženy přestávají mít v klimakteriu chuť na sex, je jeden z nejrozšířenějších mýtů ohledně menopauzy. Ženy by měly odhodit stud a své dceři zdůraznit, že sexuální život po menopauze nekončí, jen je třeba počítat s možnými komplikacemi. Libido totiž při menopauze skutečně klesá, chuť na sex navíc mohou ženě kazit symptomy, jako je pocení, nespavost, únava a změny nálad. Některé ženy se potýkají se suchostí poševních sliznic, na druhou stranu si však mnohé sex po přechodu užívají více, neboť se nemusejí stresovat nechtěným otěhotněním, nemusejí brát antikoncepci a většinou i mívají stálého partnera. S nepříjemnými projevy mohou ženy bojovat zmíněnými změnami v jídelníčku či doplňky stravy s fytoestrogeny, vitamíny a minerály, při vaginální suchosti zase pomohou čípky s kyselinou hyaluronovou nebo vhodný lubrikant. Sexuálního života by se totiž ženy během menopauzy či po ní neměly vzdávat, neboť sex pozitivně působí na jejich psychické i fyzické zdraví a pravidelná sexuální aktivita dokonce projevy přechodu mírní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky