Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dáváte pečivo do lednice nebo mrazáku? Vědci mají pádný argument, proč to nikdy nedělat

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pečivo je jednou z nejstarších potravin na světě a i přes moderní výrobní postupy nevydrží čerstvé déle, než několik hodin. Po několika dnech navíc okorá, ztvrdne a zplesniví. Z tohoto důvodu jej velká část lidí dává při větších nákupech do lednice nebo mrazáku. Je to ale bezpečné?

Největším nepřítelem pečiva je vzduch. A jen stěží najdete někoho, komu by alespoň jednou v životě rohlík nebo chleba nezplesnivěly. To může být nežádoucích například při větších nákupech na víkend nebo na svátky, a proto řada lidí stále častěji umisťuje pečivo do lednice nebo mrazáku.

Podle vědců to ale není ten nejlepší nápad. Abychom pochopili proč, je nejprve nutné uvědomit si, že plíseň je v přírodě něco jako popelář. Nachází se ve vzduchu všude kolem nás, v případě jídla nejčastěji napadá to s obsahem vody a jejím úkolem je rozložit téměř jakoukoliv potravinu.

Plísni se proto nevyhýbá ani pečivo, na němž začíná plíseň působit zhruba po 48 hodinách od upečení. Viditelná okem se poté stává po zhruba 3-5 dnech, v závislosti na druhu pečiva. Tuto dobu můžeme prodloužit správným skladováním, mezi které ale lednice rozhodně nepatří.

V lednici se totiž nachází řada bakterií, ale především nedostatečný mráz. Lednice sice byly vytvořeny na to, aby prodloužily životnost potravin, to ale v případě pečiva neplatí. Vlhkost, která v lednici vzniká, navíc tvorbu plísně v pečivu podporuje, o to více, je-li zabaleno například v mikrotenovém sáčku.

Podle serveru Huffington Post se tento jev děje díky škrobu, který pečivo obsahuje. Takzvaná rekrystalizace škrobu, která pečivo poškozuje, vzniká, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu. Škrob se totiž při ochlazení navrátí zpět do krystalické podoby a pečivo se stává tvrdým, nepoživatelným a zplesniví.

Bezpečnější je proto ukládat pečivo do mrazáku, protože mráz rekrystalizační proces zastaví a pečivo tak vydrží déle poživatelné. I to ale podle vědců dělá řada lidí špatně. Server HealthyLeo upozornil na nešvar, který se týká řady domácností, a spočívá v tom, že se lidé snaží zamrazit pečivo co nejdříve poté, co jej přinesou domů.

Mnohdy je však ještě teplé, a v takovém případě do mrazáku rozhodně nepatří. Oteplilo by totiž vzduch v okolí a opět by započal rekrystalizační proces, navíc by se v sáčku vytvořila vlhkost, a ani jedno pečivu rozhodně neprospívá. Pokud chcete pečivo správně uchovávat v mrazáku, odborníci radí nechat jej prvně pořádně vychladnout, poté jej zabalit do alobalu a následně jej dát zmrazit.

Témata:  pečivo

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy