Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba masa byla loni nejvyšší za posledních osm let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Výroba masa loni v Česku stoupla o 0,9 procenta na 454.846 tun, naposledy byla vyšší v roce 2012. Výroba vepřového masa, které představuje téměř polovinu veškeré produkce, stoupla o 0,9 procenta. Rostla také výroba drůbežího, naopak o půl procenta klesla produkce hovězího masa. Nákup mléka se znovu zvýšil a loni překročil tři miliardy litrů, výkupní cena ale o 3,4 procenta klesla. Nákup mléka samotnými mlékárnami byl loni nejvyšší od roku 2000.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Růst výroby masa rovněž provázel pokles cen. Ceny zemědělských výrobců klesly u jatečného skotu o 4,1 procenta, u prasat o 0,6 procenta a u kuřat o dvě procenta.

Loňská výroba 211.436 tun vepřového byla nejvyšší za poslední čtyři roky. Za výsledkem stojí vyšší porážková hmotnost prasat a mírný pokles vývozu prasat určených k porážce. Ceny jatečných prasat byly loni jen o málo nižší než v roce 2019 a dosáhly 31,64 Kč za kilogram živého nebo 41,13 Kč za kilogram masa. Během roku však ceny zaznamenaly prudký pokles, rozdíl mezi nejvyšší cenou v lednu a nejnižší v prosinci byl 14,88 Kč za kg jatečné hmotnosti. Srovnatelně nízká cena jatečných prasat byla naposledy na jaře 2016, přičemž poslední propad cen na jaře 2019 nebyl tak hluboký jako ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Dovoz živých prasat se loni snížil o 2,1 procenta a vývoz o 4,6 procenta. Živá prasata se dovážela z Německa, Dánska a Slovenska, vyvážela se hlavně na Slovensko, do Maďarska a do Německa. Co se týče vepřového masa, vývoz se zvýšil o desetinu a dovoz klesl o 1,2 procenta. Většina masa se vyvezla na Slovensko, dovoz byl tradičně z Německa, Španělska, Polska a Belgie.

Výroba hovězího loni klesla na 72.518 tun. Za výsledkem stojí nižší stavy býků ve výkrmu během roku, snižující se vývoz zvířat k porážce a zvyšující se jejich dovoz společně s vyšší průměrnou porážkovou hmotností v důsledku jarního omezení provozu jatek. Ceny jatečného skotu loni dále mírně klesaly. Vzhledem k předcházejícímu roku byly nejstabilnější ceny býků s poklesem o 1,7 procenta, nejvíce se změnily ceny telat, a to téměř o čtvrtinu. Průměrná cena, za kterou prodávali chovatelé vykrmené býky, byla 45,38 Kč/kg v živém nebo 82,59 Kč/kg jatečné hmotnosti.

Drůbeže loni dodali chovatelé na jatka 262.774 tun. To představuje výrobu 170.725 tun drůbežího masa, tedy meziročně o 1,6 procenta více. Průměrná cena zemědělských výrobců jatečných kuřat byla loni o dvě procenta nižší. Během roku se s malými odchylkami pohybovala kolem 22,72 Kč/kg živé hmotnosti. Cena jatečných kuřat je dlouhodobě stabilní. S živou drůbeží se meziročně méně obchodovalo.

Nákup mléka od tuzemských producentů loni činil 3,108 miliardy litrů, což bylo meziročně o 3,9 procenta více. Nákup mlékáren od producentů a odbytových organizací z toho činil 2,614 miliardy litrů, což bylo nejvíc od roku 2000. Ceny zemědělských výrobců mléka loni klesly o 3,4 procenta na 8,56 koruny za litr. Dovoz i vývoz mléka se loni zvýšil. Dovoz činil 278.600 tun mléka a mléčných výrobků, vývoz vyšplhal až na 1,135 milionu tun. Mléko a mléčné výrobky se dovážely nejvíce z Německa, Polska a Slovenska. Vývozy směřovaly především do Německa, na Slovensko a do Itálie.

Statistici dnes uvedli také údaje za poslední čtvrtletí loňského roku, ve kterém byla výroba masa loni nejvýraznější. Stoupla o 2,3 procenta na 118.390 tun. Růst vykázalo vepřové, drůbeží, ale i hovězí maso. Výroba skopového a kozího masa pokračovala v poklesu. Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat byly ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2019 nižší u skotu o 3,2 procenta, u kuřat o 3,8 procenta a u prasat dokonce o čtvrtinu.

Témata:  Maso

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.