Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze dnes začne pravidelná porada ekonomických diplomatů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ke každoroční poradě se dnes v Praze sejdou ekonomičtí diplomaté z českých zastupitelských úřadů v zahraničí. V Černínském paláci se uskuteční konference, kterou videozdravicemi zahájí premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Diplomaté budou až do pátku diskutovat s představiteli vládních institucí, příspěvkových organizací a podnikateli o vzájemné spolupráci při podpoře ekonomické diplomacie.

Cílem konference je diplomatům zprostředkovat informace o novinkách a prioritách v prosazování českých ekonomických zájmů v zahraničí, aktuální ekonomické situaci ČR a jejím výhledu a zhodnocení spolupráce resortů zapojených do podpory vnějších ekonomických vztahů. Firmy se podělí se svým pohledem na formy státní podpory exportu. Uskuteční se též konzultace diplomatů s exportními firmami.

Vzhledem ke koronavirové pandemii se konference bude konat v tzv. hybridním formátu, část ekonomických diplomatů se jí zúčastní on-line.

Konference bude složena z několika diskusních bloků. Debatovat budou ministři a další představitelé resortů, ředitelé agentur na podporu exportu a investic, předsedové podnikatelských reprezentací, sektorových organizací či asociací, finančních institucí, ekonomové, zástupci institucí na podporu vědy, výzkumu a inovací a soukromého sektoru.

Kulhánek dnes bude na jednání Rady pro zahraniční věci v Lucemburku, v úterý se ale s ekonomickými diplomaty sejde. V týž den na konferenci vystoupí vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Součástí porady bude také blok věnovaný prioritám předsednictví ČR v EU, které nastane od 1. července 2022.

Témata:  ekonomika Praha

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy