Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku začalo v prvním pololetí podnikat přes 31 tisíc živnostníků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V prvním pololetí začalo v Česku podnikat 31.250 živnostníků. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o deset procent méně. Celkový počet osob samostatně výdělečně činných přesáhl 2,13 milionu osob. Podnikatelské aktivity vyvíjí zhruba polovina z nich. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Nejvíc živnostníků, přes 4500, zahájilo v prvním pololetí podnikání ve volné živnosti výroba, obchod a služby neuvedené v příloze jedna až tři živnostenského zákona. "Mezi nejžádanější obory v první polovině letošního roku patřilo například i stravování, kadeřnické služby, maloobchod nebo příprava staveniště, což jsou současně oblasti podnikání, ve kterých došlo k vysokému počtu zrušených živností," uvedla analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová. Vývoj je podle ní ovlivněný koronavirovou pandemií. "Nicméně, s výjimkou stravování byl ve všech zmíněných oborech počet nových živností vyšší než počet zrušených," dodala.

Nejvyšší přírůstky vztažené ke stávající podnikatelské základně zaznamenal podle společnosti Bisnode výzkum a vývoj v oblasti přírodních věd, následovaný výrobou, obchodem a službami. Naopak k největšímu relativnímu poklesu došlo v oborech spojených s financemi. Počet registrovaných podnikatelů v oblasti řízení a správy finančních trhů se snížil o 17 procent.

Témata:  Česko živnostníci podnikatelé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy