Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové ceny potravin v březnu dvanáctý měsíc za sebou klesly. Na domácích trzích jsou stále velmi vysoké a nadále rostou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Světové ceny potravin v březnu dvanáctý měsíc za sebou klesly. Proti rekordu, na který se dostaly loni v březnu krátce po ruské vojenské invazi na Ukrajinu, se ceny snížily o 20,5 procenta. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se proti únoru snížil o 2,8 bodu na 126,7 bodu. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Organizace zpřesnila směrem nahoru souhrnný index za únor, původně uváděla hodnotu 129,8 bodu. Loni v březnu index vystoupil na rekordních 159,7 bodu.

K březnovému poklesu přispěla kombinace dostatečných zásob, utlumené dovozní poptávky a prodloužení dohody umožňující bezpečný vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře, uvedla organizace. Pokles indexu odráží nižší ceny obilovin, rostlinných olejů a mléčných výrobků, které kompenzovaly nárůst cen cukru a masa.

"Zatímco na celosvětové úrovni ceny klesly, na domácích trzích jsou stále velmi vysoké a nadále rostou, což představuje další hrozbu pro potravinovou bezpečnost," uvedl hlavní ekonom FAO Maximo Torero.

Index cen obilovin se meziměsíčně snížil o 5,6 procenta, klesly zejména ceny pšenice a kukuřice. Index cen rostlinných olejů odepsal tři procenta. Proti hodnotě z loňského března se snížil o 47,7 procenta. Ceny mléčných výrobků se podle FAO meziměsíčně snížily o 0,8 procenta.

Stoupla naopak cena cukru, a to o 1,5 procenta. Cena této komodity kvůli obávám z poklesu produkce v Indii, Thajsku a Číně se dostala na nejvyšší hodnotu od října 2016. Index cen masa vzrostl o 0,8 procenta.

V samostatné zprávě o nabídce a poptávce po obilovinách FAO zvýšila prognózu světové produkce pšenice na letošní rok. Stanovila ji na 786 milionů tun, což je o 1,3 procenta pod úrovní loňského roku. I tak jde o druhý nejvyšší zaznamenaný výsledek v historii.

"Téměř rekordní osevní plochy se očekávají v Asii, zatímco suché podmínky ovlivňují severní Afriku a jižní Evropu," uvedla organizace.

Témata:  potraviny ceny potravin obilí

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.