Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové ceny potravin se v dubnu kvůli koronaviru prudce snížily

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Světové ceny potravin se v dubnu kvůli dopadům koronaviru prudce snížily. Pokles vykázaly navíc už třetí měsíc po sobě, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Poptávka zeslábla vinou omezení prodeje zaváděných ve snaze bránit dalšímu šíření viru.

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, klesl proti předchozími měsíci o 3,4 procenta na 165,5 bodu.

Index, který měří cenu cukru, se v porovnání s březnem snížil o 14,6 procenta a je na třináctiletém minimu.

Koronavirová krize zasáhla poptávku a klesající ceny ropy také snížily zájem o cukrovou třtinu, používanou k výrobě etanolu, uvedla s odkazem na zprávu agentura Reuters.

Index cen rostlinných olejů klesl o 5,2 procenta. Zlevnil jak palmový, tak i sojový a řepkový olej.

Index mléčných výrobků se snížil o 3,6 procenta. Ceny másla a sušeného mléka zaznamenaly dokonce dvojciferný pokles.

Index cen masa klesl o 2,7 procenta. Zotavila se poptávka v Číně, ani ta ale nedokázala vyrovnat pokles dovozu do jiných částí světa.

Na rozdíl od ostatních indexů se index cen obilovin snížil pouze nepatrně. Výrazně sice vzrostly ceny pšenice a rýže, ale ceny kukuřice se prudce snížily.

Témata:  potraviny nákupy

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.