Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové ceny potravin se v dubnu kvůli koronaviru prudce snížily

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Světové ceny potravin se v dubnu kvůli dopadům koronaviru prudce snížily. Pokles vykázaly navíc už třetí měsíc po sobě, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Poptávka zeslábla vinou omezení prodeje zaváděných ve snaze bránit dalšímu šíření viru.

Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, klesl proti předchozími měsíci o 3,4 procenta na 165,5 bodu.

Index, který měří cenu cukru, se v porovnání s březnem snížil o 14,6 procenta a je na třináctiletém minimu.

Koronavirová krize zasáhla poptávku a klesající ceny ropy také snížily zájem o cukrovou třtinu, používanou k výrobě etanolu, uvedla s odkazem na zprávu agentura Reuters.

Index cen rostlinných olejů klesl o 5,2 procenta. Zlevnil jak palmový, tak i sojový a řepkový olej.

Index mléčných výrobků se snížil o 3,6 procenta. Ceny másla a sušeného mléka zaznamenaly dokonce dvojciferný pokles.

Index cen masa klesl o 2,7 procenta. Zotavila se poptávka v Číně, ani ta ale nedokázala vyrovnat pokles dovozu do jiných částí světa.

Na rozdíl od ostatních indexů se index cen obilovin snížil pouze nepatrně. Výrazně sice vzrostly ceny pšenice a rýže, ale ceny kukuřice se prudce snížily.

Témata:  potraviny nákupy

Související

Aktuálně se děje

6. října 2025 10:42

Inflace v Česku klesla na 2,3 procenta. Pokles cen zaskočil trh i ČNB

Inflace v Česku v září nečekaně výrazně zpomalila. Tempo růstu hladiny spotřebitelských cen totiž činilo meziročně jen 2,3 procenta, plyne z předběžných dat ČSÚ. Analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali ve střední hodnotě svých odhadů růst čítající 2,6 procenta. Z celkem devatenácti expertních odhadů žádný neodpovídal hodnotě 2,3 procenta, všechny byly vyšší, nejvyšší zněl na 2,9 procenta. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy