Světová banka zlepšila odhad letošního růstu globální ekonomiky na 2,1 procenta

Světová banka (SB) dnes zlepšila odhad letošního růstu globální ekonomiky na 2,1 procenta z 1,7 procenta předpokládaných v lednu. Vyplývá to z dnešní zprávy SB o vyhlídkách světového hospodářství. Růst globální ekonomiky by měl letos navzdory zlepšení odhadu zpomalit z loňských 3,1 procenta. Odhad růstu na příští rok banka zhoršila, a to na 2,4 procenta z 2,7 procenta.

ekonomika
reklama

"Předpokládá se, že globální růst ve druhé polovině letošního roku výrazně zpomalí a že slabost bude pokračovat také v roce 2024," uvedla SB. "Inflační tlaky přetrvávají a přísná měnová politika bude mít výrazný dopad na ekonomickou aktivitu," dodala. V roce 2025 počítá banka se zrychlením růstu globální ekonomiky na tři procenta.

Hospodářský růst ve Spojených státech, které jsou největší ekonomikou na světě, letos podle SB zpomalí na 1,1 procenta z loňských 2,1 procenta. Banka nicméně prognózu pro letošní růst americké ekonomiky výrazně zlepšila oproti lednu, kdy jej odhadovala pouze na 0,5 procenta.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se letos podle nové prognózy zvýší o 0,4 procenta. V lednu přitom banka předpovídala, že ekonomiku eurozóny v letošním roce čeká stagnace.

Odhad letošního růstu čínské ekonomiky SB zlepšila na 5,6 procenta z dříve předpokládaných 4,3 procenta. V příštím roce však nyní namísto dříve očekávaného pětiprocentního růstu počítá se zvýšením čínského HDP pouze o 4,6 procenta.

K výraznému zlepšení banka přikročila u výhledu letošního vývoje ruské ekonomiky. V dnešní zprávě předpovídá, že ruský HDP se letos sníží pouze o 0,4 procenta. V lednu přitom předpokládala propad o 3,3 procenta. V příštím roce SB nadále počítá s návratem ruské ekonomiky k růstu. Ten by měl nicméně podle nové prognózy činit jen 1,2 procenta namísto dříve předpokládaných 1,6 procenta.

Loni ruská ekonomika podle SB klesla o 2,1 procenta. Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany Evropské unie, Spojených států i dalších západních zemí. Ukrajinská ekonomika se loni v důsledku ruského útoku propadla o 29,1 procenta. V letošním roce počítá banka s jejím dvouprocentním růstem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky