Ivanka Trumpová bude pomáhat s výběrem šéfa Světové banky

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka není jedním ze zvažovaných kandidátů na uvolněné místo šéfa Světové banky (SB), bude však pomáhat s výběrem nového prezidenta této instituce. S odvoláním na nejmenovaného představitele Bílého domu to uvedla agentura Reuters. Několik médií o víkendu citovalo zprávu listu Financial Times (FT), který napsal, že Ivanka Trumpová je v širším okruhu uchazečů o tento post.

Ivanka Trump
reklama

Zpráva FT se podle zástupce Bílého domu nezakládá na pravdě. Podle něj ale ministr financí Steven Mnuchin a personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney "požádali Ivanku Trumpovou, aby pomohla nominační proces připravit, protože s vedením Světové banky v uplynulých dvou letech úzce spolupracovala."

Americké ministerstvo financí se k věci odmítlo vyjádřit. Dosavadní šéf Světové banky Jim Yong Kim minulý týden překvapivě oznámil, že z čela instituce předčasně odejde, ačkoli jeho funkční období má vypršet až v roce 2022. Kim, kterého na post v roce 2012 navrhl tehdejší šéf Bílého domu Barack Obama, má podle médií s Trumpem názorové neshody.

Ivanka Trumpová v současné době působí jako poradkyně Bílého domu. Loni na jaře také krátce působila jako de facto šéfka americké diplomacie, když úřad opustil ministr Rex Tillerson. V roce 2017 k obecnému údivu na chvíli zastoupila svého otce u stolu hlav států a vlád na summitu skupiny G20 v Hamburku. Média dříve informovala, že její otec ji zvažoval i jako stálou vyslankyni USA při OSN.

Post prezidenta Světové banky podle nepsané dohody obsazuje Američan, zatímco šéfem Mezinárodního měnového fondu (MMF) se stává zástupce evropských států. Kandidáta, kterého nominuje americký prezident, ale musí schválit sbor výkonných ředitelů banky. Sbor už oznámil, že nominace začne přijímat 7. dubna.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky