Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmysl v srpnu meziročně klesl o 1,4 procenta. Důvodem jsou dovolené a odstávky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Český průmysl v srpnu přešel do meziročního poklesu o 1,4 procenta z červencového růstu o 6,8 procenta. Důvodem poklesu výroby byly zejména neplánovaně prodloužené dovolené v automobilovém průmyslu a plánované odstávky v energetice. Hodnota nových zakázek se proti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta, což bylo ale dáno hlavně růstem cen, nikoliv objemem zakázek. Vyplynulo to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,2 procenta.

Většina průmyslových odvětví v meziročním srovnání podle statistiků ale zaznamenala lepší výsledky, přičemž nejvíce vzrostla produkce ve strojírenství, kovovýrobě a výrobě elektrických zařízení. "V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř tři procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Výroba strojů a zařízení se proti loňského srpnu zvýšila o 11,3 procenta, ve výrobě elektrických zařízení produkce vzrostla o 7,1 procenta a u výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o šest procent. Naproti tomu výroba aut meziročně klesla o 28,4 procenta a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla o 6,6 procenta. O téměř pětinu nižší produkci vykázal dřevozpracující průmysl.

Automobilovému průmyslu meziročně ubyly i nové zakázky, a to pětinu. Naproti tomu slévárenství, kovovýroba a strojírenství přispěly k celkovému meziročnímu růstu nových zakázek. V odvětví hutního zpracování kovů byly zakázky meziročně vyšší o 41,3 procenta, ve výrobě strojů o 18,7 procenta, ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 16 procent.

"Za růstem nových průmyslových zakázek se skrývá zejména růst cen, ne objemu samotného. Markantní je to zejména v odvětvích souvisejících se zpracováním kovů. Výrazně propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Klesla i zahraniční poptávka po oděvech," doplnil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 3,2 procenta, tuzemské rostly výrazněji, o 4,3 procenta.

Zaměstnanců v průmyslu v srpnu proti loňsku ubylo o 0,2 procenta, jejich průměrná hrubá mzda se ale zvýšila o 6,9 procenta.

Témata:  průmysl

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.