Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej zlata v Česku během vln pandemie výrazně stoupá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Prodej zlata v Česku během jednotlivých vln pandemie koronaviru výrazně stoupá. Vyplývá to ankety ČTK mezi hlavními tuzemskými prodejci zlata. Důvodem je podle nich snaha investorů nakupovat v době nejistoty bezpečná aktiva.

Poptávka po fyzickém zlatě u největšího tuzemského obchodníka Golden Gate CZ stoupla při podzimních karanténních opatření meziročně více než 2,5násobně. Opakovala se tak situace z letošního jarního lockdownu, kdy zájem stoupl více než dvojnásobně. Listopadová poptávka kopírovala březnový scénář i z hlediska objemu prodaných fyzických kovů. Lidé také více využívali on-line nákup zlata a uzavírání komoditních účtů, řekl ČTK předseda představenstva společnosti Libor Brůna.

Společnost Zlaťáky v tzv. 'covidových' měsících dosahovala stoprocentní růst tržeb proti stejnému období v loňském roce. "Je vidět, že Češi berou ekonomické hrozby vyplývající z krize způsobené covidem velmi vážně a připravují se na budoucnost, drahý kov je jedno z konzervativních aktiv," uvedl předseda představenstva společnosti Lukáš Jankovský.

Poptávka po zlatě se v posledních několika měsících stabilizovala a normalizovala, což byla reflexe na zprávy o vakcínách, doplnil statutární ředitel akciové společnosti Zlato David Marášek. Prudký nárůst ceny zlata v posledních deseti dnech na současných 1860 USD podle něj jasně dokumentuje, že se rizikové prémium zlata znovu vrací, a to v souvislosti s očekávanou třetí vlnou pandemie, která by měla udeřit v polovině ledna. "V souvislosti s ní očekáváme, že poroste jeho cena i poptávka po něm," odhadl.

Podstatnou informací pro srovnání vývoje tržeb a samotného rozhodování při nákupu zlata či stříbra je podle Jankovského vývoj cen. V březnu 2018 se trojská unce zlata obchodovala za 28.000 Kč, v roce 2019 to bylo 30.500 Kč a v březnu letošního roku to bylo 45.000 Kč.

Z růstu tržeb společnosti Zlaťáky vyplynulo, že ani historicky nejvyšší ceny drahých kovů neodradili české investory od zařazení zlata do svého portfolia, a to především kvůli obavám z budoucnosti. Část tuzemských investorů vyčkávala na větší cenovou korekci, která přišla v listopadu. Cena zlata se v listopadu propadla na úroveň 1760 USD za unci, což okamžitě probudilo čekajících investory k nákupu. "V listopadu jsme zaznamenali 25procentní růst tržeb proti říjnu," dodal Jankovský.

Brůna upozornil, že od března firmy bojují s propadem likvidity na všech trzích. Poptávka po fyzickém kovu v kombinaci se zavřením klíčových švýcarských sléváren paralyzovaly dodávky kovu na několik týdnů. Na podzim podle něj dokázaly dodávat drahé kovy jen ty firmy, které se na tuto situaci připravily a měly předem zajištěné objemy kovu. Cena zlata v amerických dolarech za poslední rok stoupla o více než 25 procent a v současnosti se troyská unce na burze prodává za 1863 dolarů.

Témata:  zlato

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.