Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je zelenina tak drahá?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Výrazný růst cen zeleniny na pultech tuzemských obchodů podle Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) souvisí s aktuální situací na společném evropském trhu, který se potýká s menšími zásobami z loňské sklizně i omezenou produkcí čerstvé zeleniny ze skleníků. Evropským zelinářům zároveň kvůli vysoké inflaci vzrostly náklady na pěstování a skladování zeleniny. "Česká republika kvůli nízké soběstačnosti nepatří mezi pěstitelské země EU s vlivem na cenotvorbu.Tuzemští pěstitelé pokrývají spotřebu zeleniny v ČR pouze z jedné třetiny," sdělila dnes ČTK Zelinářská unie, podle které se ceny zeleniny stabilizují s příchodem nové letošní úrody.

Růst cen zeleniny na začátku letošního roku nabral výrazné tempo. Velkoobchodní ceny dovážené zeleniny podle údajů Státního zemědělského intervenčního fondu v prvních letošních týdnech vzrostly až o desítky procent. Zdražení se týká hlavně paprik, rajčat či salátových okurek.

Celosvětový růst cen zeleniny je podle ZUČM způsoben několika faktory. "Prvním z nich je obvyklý sezonní vývoj, kdy se do cen zeleniny promítají náklady na její skladování a zároveň omezená dostupnost. Tento vývoj je v letošním roce zesílen dopadem energetické krize, extrémním nárůstem cen vstupů do zemědělství i několikanásobným navýšením úrokových sazeb a tím zdražení úvěrů. To vše se společně s růstem cen práce přímo odrazilo v navýšení nákladů na pěstování a skladování zeleniny," upozornila ZUČM.

Situaci na trhu se zeleninou podle ZUČM negativně ovlivnilo i pozdní zastropování cen energií. Mnozí pěstitelé se totiž v obavách z extrémní ceny energie rozhodli na podzim místo uskladnění zeleniny pro její přímý prodej. Ve sklenících pak zelináři v zimě podstatně omezili nebo úplně pozastavili produkci. "Aktuálně se tak projevují menší zásoby a objem čerstvé plodové zeleniny, jako jsou rajčata, papriky či okurky, je na trhu nedostatečný," uvedla ZUČM. Extrémní výkyvy počasí, které loni zasáhly významné produkční oblasti v jižní Evropě, severní Africe, Indii a Číně, podle ZUČM prohloubily nedostatek některých druhů zeleniny i na světových trzích.

Převážná část domácí produkce zeleniny míří na trh od jara do podzimu. "V zimních a jarních měsících je dovozní závislost ještě více umocněna vzhledem k dlouhodobě nedostatečným investicím do skladovacích kapacit," upozornila ZUČM. Tuzemští zelináři předpokládají, že ceny většiny základních druhů zeleniny se budou postupně stabilizovat s nástupem nové sklizně v jižní části Evropy, zejména v Itálii, Španělsku a Portugalsku. "Avšak výraznou změnu očekáváme až příchodem hlavní sklizňové sezony během léta u polní zeleniny. U krytých ploch očekáváme výrazné zlepšení situace už v jarních měsících," stojí v komentáři ZUČM.

K zajištění nižší závislosti českého trhu na dovozech a zabezpečení dostatečného množství cenově dostupných domácích produktů jsou podle ZUČM nutné dlouhodobé investice a stabilní podpora českého zelinářství a zeleniny ze strany státu i spotřebitelů.

Témata:  Zelenina zdražování

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.