Pošta ode dneška zdražila známku na dopis na 23 Kč

Česká pošta ode dneška zvýšila cenu za doručení obyčejného dopisu o dvě koruny na 23 korun. Známka pro prioritní doručení zdražila z 28 na 30 korun. Vzrostly rovněž ceny za poslání doporučených zásilek nebo poštovních poukázek. Vyplývá to z ceníku na stránkách České pošty. Zdražování je podle zástupců pošty reakcí na rostoucí náklady, zejména drahé energie a pohonné hmoty.

Ilustrační fotografie
reklama

Cena ekonomické varianty doporučeného dopisu nově začíná na 62 korunách namísto dosavadních 52 Kč, cena prioritní varianty stoupla o deset korun na 69 korun. Cena firemního psaní vzrostla o dvě koruny v ekonomické i prioritní variantě a podobně zdražila i cenná psaní, která nyní začínají na 67 Kč. Ceny balíkových služeb včetně Balíkovny se nezměnily.

Poštovní a dobírkové poukázky zdražily ve všech případech o tři koruny. Základní cena za poslání částky do 5000 Kč se od února zvýšila na 52 Kč u poukázky typu A, na 45 Kč u poukázky typu B a na 61 Kč u poukázky typu C.

Už od ledna se zvýšila cena za odeslání poštovní datové zprávy přes datovou schránku z předchozích pěti korun na deset korun. Cena za hotovostní platbu SIPO na přepážce stoupla z dosavadních 25 na 28 korun, s využitím Zákaznické karty z 19 na 22 korun. Za platbu SIPO u poštovního doručovatele si lidé připlatí tři koruny, nově vyjde na 32 korun.

Naposledy podnik zvyšoval ceny loni v listopadu, kdy zdražil posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podražilo o dvě koruny na 21 korun. Základní cenu služby Balíkovna podnik zvýšil o deset korun na 75 Kč, s dobírkou na 94 Kč.

Česká pošta předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Stát poště na provoz základních služeb přispívá 1,5 miliardy Kč. Státní podnik provozuje 3200 poboček a zaměstnává 25.000 lidí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky