Pohonné hmoty v Česku dále zdraží. Zdraží kvůli tomu třeba i pečivo, až o 30 %. Důvodem je i evropský energetický šok

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v ČR budou v příštích dnech dále zdražovat, v rozsahu kolem 15 haléřů na litr. Důvodem je růst cen ropy na světových trzích k maximům za celé období od roku 2018. Ropa Brent se aktuálně prodává za více než 75 dolarů za barel. Za posledních třicet dní přidala 13,5 procenta.

CZK
reklama

Globálně roste poptávka po energiích, která je v řadě případů jen velmi nedostatečně uspokojována. To obecně vytváří značný tlak na světovém energetickém trhu, včetně toho s ropou a ropnými produkty. Nejzávažnější situace panuje momentálně na evropském trhu se zemním plynem, který letos v EU zdražil velkoobchodně o zhruba 200 procent. Tento nárůst přispívá k tlaku na růst cen ropy, neboť energetický trh je do značné propojen, poptávka sladěna a cenový pohyb nastává u plynu a ropy v určitém tandemu. 

V Evropě kvůli nedostatku plynu dramaticky zdražuje také velkoobchodní elektřina. V Británii už kvůli vysokým cenám energií odstavují celé výrobní závody, například ty zaměřené na výrobu hnojiv. V Česku zdražující ropa a energie stěžejně přispívají k nejrychlejšímu růst cen v průmyslu za skoro 30 let. Toto zdražování se bude postupně promítat do spotřebitelské inflace v ČR, která ještě letos atakuje dlouho neviděnou, pětiprocentní úroveň. Zdražující pohonné hmoty a energie například už na podzim citelně přispějí k tomu, že Čechům zdraží pečivo až o třicet procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky