Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikání přerušilo v lednu 25 534 OSVČ, o polovinu více než loni

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podnikatelské aktivity pozastavilo v lednu rekordních 25.534 živnostníků, což je o 50 procent víc než před rokem a nejvíce v historii ČR. První měsíc roku je z pohledu počtu nově přerušených živností dlouhodobě nejsilnější. Vyplývá to ze statistiky společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

"To je důsledek trýznivé situace na trhu a nejistých vyhlídek do budoucnosti," uvedla analytička společnosti Petra Štěpánová.

Podnikání v roce 2020 pozastavilo téměř 100.000 živnostníků, což bylo o 40 procent více než v roce 2019. Nepříznivý trend podle ní pokračuje i letos. Podnikatelé se v čím dál větším měřítku dostávají do existenčních problémů a docházejí jim síly. Důvodem jsou především dlouhotrvající protiepidemická opatření, která zasahují zejména segment stravování, ubytování, cestovního ruchu, maloobchodu a služeb, nicméně tvrdě jsou postiženy i navazující obory, dodala Štěpánová.

Detailnější analýza ukázala, že nejvíc přerušených živností bylo v lednu 2021 ve volné živnosti výroba, obchod a služby. To je nejčastější obor podnikání mezi OSVČ a počet pozastavených živností je srovnatelný se stejným obdobím loňského roku. "Ve všech dalších oborech z první desítky však můžeme sledovat vysoký mezirčoní nárůst," upozornila Štěpánová.

Nejvyšší relativní nárůst zaznamenalo zprostředkování velkoobchodu (o 1126 procent), podpůrné činnosti v zemědělství (o 94 procent) a silniční nákladní doprava (76 procent). V absolutních hodnotách výrazné přírůstky zaznamenalo stravování a příprava staveniště. "Je třeba však podotknout, že v lednu ještě stále srovnáváme hodnoty předpandemické v roce 2020 a pandemické v roce 2021," uzavřela analytička

Témata:  OSVČ podnikatelé kancelář

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.