Podnikání přerušilo v lednu 25 534 OSVČ, o polovinu více než loni

Podnikatelské aktivity pozastavilo v lednu rekordních 25.534 živnostníků, což je o 50 procent víc než před rokem a nejvíce v historii ČR. První měsíc roku je z pohledu počtu nově přerušených živností dlouhodobě nejsilnější. Vyplývá to ze statistiky společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Ilustrační fotografie
reklama

"To je důsledek trýznivé situace na trhu a nejistých vyhlídek do budoucnosti," uvedla analytička společnosti Petra Štěpánová.

Podnikání v roce 2020 pozastavilo téměř 100.000 živnostníků, což bylo o 40 procent více než v roce 2019. Nepříznivý trend podle ní pokračuje i letos. Podnikatelé se v čím dál větším měřítku dostávají do existenčních problémů a docházejí jim síly. Důvodem jsou především dlouhotrvající protiepidemická opatření, která zasahují zejména segment stravování, ubytování, cestovního ruchu, maloobchodu a služeb, nicméně tvrdě jsou postiženy i navazující obory, dodala Štěpánová.

Detailnější analýza ukázala, že nejvíc přerušených živností bylo v lednu 2021 ve volné živnosti výroba, obchod a služby. To je nejčastější obor podnikání mezi OSVČ a počet pozastavených živností je srovnatelný se stejným obdobím loňského roku. "Ve všech dalších oborech z první desítky však můžeme sledovat vysoký mezirčoní nárůst," upozornila Štěpánová.

Nejvyšší relativní nárůst zaznamenalo zprostředkování velkoobchodu (o 1126 procent), podpůrné činnosti v zemědělství (o 94 procent) a silniční nákladní doprava (76 procent). V absolutních hodnotách výrazné přírůstky zaznamenalo stravování a příprava staveniště. "Je třeba však podotknout, že v lednu ještě stále srovnáváme hodnoty předpandemické v roce 2020 a pandemické v roce 2021," uzavřela analytička

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky