Podmínky v průmyslu se nadále zlepšují, index beze změny

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v prvním měsíci letošního roku nadále zlepšovaly, když index PMI zůstal v lednu na prosincových 57 bodech. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Kromě loňského prosince byl index na 57 bodech naposledy v dubnu 2018. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Ilustrační fotografie
reklama

Za vývojem je především nárůst objemu průmyslové výroby, a to nejrychlejším tempem od června 2018. Podle průzkumu v lednu byla silná poptávka od nových i stávajících zákazníků. Příjem nových zakázek přitom rostl pátý měsíc v řadě.

"Rok 2021 začal pro český zpracovatelský sektor slibně dalším prudkým nárůstem výroby i nových zakázek. Firmy se zmiňovaly o silné poptávce od nových i stávajících odběratelů a vzrostly i nové zakázky ze zahraničí. Nedostatek kapacit byl přesto evidentní a vzhledem k dalším omezením kvůli covidu-19 se zvýšila rozpracovanost. Firmy nicméně dál nabíraly nové zaměstnance. Obavy jim v lednu ovšem dělalo stále větší narušení dodávek," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že příznivý vývoj je hlášený i z dalších středoevropských ekonomik, pro něž se PMI průzkum provádí, tedy z Maďarska a Polska. "Český zpracovatelský průmysl ale aktuálně zažívá výraznější zlepšování podmínek než výrobci v ostatních regionálních ekonomikách," uvedl. Pro vývoj v dalších měsících bude podle něj důležitý vývoj ohledně očkování obyvatelstva a také to, zda se podaří zastavit zhoršování dodavatelských lhůt ve zpracovatelském průmyslu.

"Navzdory optimisticky vyhlížejícím indikátorům PMI se průmysl potýká s problémy souvisejícími s pandemií a je tak pravděpodobné, že výroba z titulu nedostatků dílů zpomalí. Obecně však vývoj průmyslu v posledním čtvrtletí minulého roku a začátkem roku letošního překvapil pozitivně a firmy zůstávají ohledně dalšího vývoje v letošním roce nadále optimistické," uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Témata: průmysl | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky