Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínky v průmyslu se nadále zlepšují, index beze změny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v prvním měsíci letošního roku nadále zlepšovaly, když index PMI zůstal v lednu na prosincových 57 bodech. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Kromě loňského prosince byl index na 57 bodech naposledy v dubnu 2018. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Za vývojem je především nárůst objemu průmyslové výroby, a to nejrychlejším tempem od června 2018. Podle průzkumu v lednu byla silná poptávka od nových i stávajících zákazníků. Příjem nových zakázek přitom rostl pátý měsíc v řadě.

"Rok 2021 začal pro český zpracovatelský sektor slibně dalším prudkým nárůstem výroby i nových zakázek. Firmy se zmiňovaly o silné poptávce od nových i stávajících odběratelů a vzrostly i nové zakázky ze zahraničí. Nedostatek kapacit byl přesto evidentní a vzhledem k dalším omezením kvůli covidu-19 se zvýšila rozpracovanost. Firmy nicméně dál nabíraly nové zaměstnance. Obavy jim v lednu ovšem dělalo stále větší narušení dodávek," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že příznivý vývoj je hlášený i z dalších středoevropských ekonomik, pro něž se PMI průzkum provádí, tedy z Maďarska a Polska. "Český zpracovatelský průmysl ale aktuálně zažívá výraznější zlepšování podmínek než výrobci v ostatních regionálních ekonomikách," uvedl. Pro vývoj v dalších měsících bude podle něj důležitý vývoj ohledně očkování obyvatelstva a také to, zda se podaří zastavit zhoršování dodavatelských lhůt ve zpracovatelském průmyslu.

"Navzdory optimisticky vyhlížejícím indikátorům PMI se průmysl potýká s problémy souvisejícími s pandemií a je tak pravděpodobné, že výroba z titulu nedostatků dílů zpomalí. Obecně však vývoj průmyslu v posledním čtvrtletí minulého roku a začátkem roku letošního překvapil pozitivně a firmy zůstávají ohledně dalšího vývoje v letošním roce nadále optimistické," uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Témata:  průmysl

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.