Paprika už vyjde i na 200 korun za kilogram, je na pětinásobku ceny z léta 2018. Zdražují i okurky, rajčata či cibule

Komentář Lukáše Kovandy: Zemědělští producenti citelně zvyšují cenu zeleniny. Během března došlo k nárůstu jejich cen zeleniny o takřka pětinu, přesněji o 18 procent, jak vyplývá z dnes zveřejněných údajů ČSÚ. Z roku na rok byly v březnu ceny zeleniny výše o 17,2 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Symbolem nynějšího zdražování zeleniny se stala paprika. Ta se v některých řetězcích prodává třeba i za 140 korun za kilogram, někde ale šplhá až ke 200 korunám za kilogram. Přitom třeba v létě 2018 se paprika prodávala za zhruba 40 korun za kilogram.  

Příčinou drahé papriky je zejména ten fakt, že se nyní prodává výhradně skleníková produkce z dovozu. České papriky se na trh dostanou převážně až ve druhé polovině léta, což s sebou přinese tlak na pokles cen.  

Kromě paprik zdražují také okurky, rajčata, cibule i mrkev. V dalších měsících by ale mělo dojít ke zlevnění, jako u papriky. Letošní chladné jaro není pro pěstitele takovou pohromou, jakou bylo loňské extrémně suché jaro. Letošní sklizeň zeleniny by tak neměla být slabší než ta loňská, což právě přinese tlak na pokles cen.  

Dlouhodobě však i tak ceny zeleniny narůstají. To mimochodem vede ke zdražování chatek i podnájmů v zahrádkářských koloniích. Lidé pěstováním zeleniny na „vlastním“ pozemku zkrátka ušetří více a více, což je jeden z důvodu růstu atraktivity zahrádkářských kolonií. Například v kolonii v Praze Na Balkáně tak dnes zahrádkářská chatka bez pozemku vyjde na takřka milion korun.  

Témata: Zelenina | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky