Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obce žádají o náhradu příjmů, o něž přijdou kvůli daňovým změnám

CZK
CZK
Foto: INCORP images

Obce a kraje se ohradily proti možným dopadům plánovaného zrušení takzvané superhrubé mzdy a vyplacení takzvaného kompenzačního bonusu na příjmy samospráv a chtějí, aby stát tento výpadek nahradil. Podle nich daňové změny zastaví v příštím roce mimo jiné investice. V dopise adresovaném vládě a Parlamentu ČR proto žádají o souběžnou úpravu rozpočtového určení daní a poskytnutí náhrady za vyplacené platby kompenzačního bonusu jednorázovým příspěvkem. ČTK o tom dnes informovali zástupci Svazu měst a obcí ČR.

Spolu s nimi výzvu zákonodárcům podepsali představitelé Sdružení místních samospráv ČR, Národní sítě Místních akčních skupin, Prahy a Pardubického, Libereckého, Olomouckého, Jihomoravského, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje.

Podle nic návrhy ohledně superhrubé mzdy a vyplacení bonusu v kombinaci se zvýšením odpočitatelných položek budou znamenat trvalý pokles daňových příjmů obcí i krajů o deset procent, pro rozpočty obcí to znamená propad o 25 miliard korun a pro krajské samosprávy o 8,5 miliardy. "Konstatujeme, že dosud žádný schválený zákon neměl na rozpočty samospráv takto negativní a skokový efekt," uvedli signatáři v dopise.

Podle předsedy Svazu měst a obcí ČR Františka Lukla tak bude "ohroženo kofinancování projektů a samozřejmě dojde k výraznému utlumení investičních aktivit samospráv". Pisatelé dopisu zároveň uvedli, že uvedené vládní návrhy dopadají na samosprávy v době, kdy bojují s epidemií koronaviru, a navíc je čekají "významné poklesy rozpočtových příjmů".

Kompenzační bonus je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, tedy z daní z příjmů zaměstnanců. Jde o takzvanou sdílenou daň, o kterou se státní rozpočet dělí s obcemi a kraji. Protože z ní vyplácí příspěvek podnikatelům, zbývá pak méně peněz na rozdělení.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. To je potom u zaměstnanců základ daně z příjmů. Koalice ANO a ČSSD slíbila v programovém prohlášení zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb 19 a 23 procent.

Témata:  obce, města Peníze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy