Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ekonomika letos klesne o 6,3 procenta, očekává vláda

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Německá ekonomika letos vykáže propad o 6,3 procenta. Předpokládá to prognóza spolkové vlády, o níž dnes informuje list Süddeutsche Zeitung. Oficiálně ji vláda představí ve středu. Berlín očekává, že příští rok se ekonomika vrátí k růstu, který by měl být poměrně rychlý. Propad z letoška, který pravděpodobně bude nejhorší v dějinách spolkové republiky, ale ani tento růst nevyrovná.

Prognóza vychází z toho, že tím nejhorším už německé hospodářství letos prošlo a od května začne jeho výkon znovu mírně stoupat. Ve druhé polovině roku už by pak měl být růst výraznější.

Přes masivní veřejné investice do záchrany firem a pracovních míst očekává vláda vlnu krachů a zhruba tři miliony nezaměstnaných. V březnu jich bylo 2,34 milionu.

Kabinet počítá i s tím, že daňové příjmy se letos propadnou o 82 miliard eur a přibudou dluhy až za 356 miliard eur (9,7 bilionu Kč).

Témata:  Německo ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.