Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé přestali kupovat dražší zboží, bojí se budoucnosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lidé přestávají nakupovat dražší zboží, vede je k tomu nejistota z budoucnosti. V obchodech tráví méně času, do normálu se až na výjimky vrátily objemy nákupů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl prezident Svazu a obchodu cestovního ruchu ČR (SOCR)Tomáš Prouza. Podle zjištění svazu byly i letošní Velikonoce obchodně slabší než loňské.

"Zákazníci začínají omezovat dražší varianty zboží," řekl Prouza. Jako důvod nejčastěji uvádějí nejistotu z budoucnosti.

Potravinářské řetězce uvádějí, že po panických nákupech, kdy se lidé zásobovali trvanlivými potravinami, nyní kupují více čerstvých potravin. Kupují především ovoce, zeleninu a maso.

Díky tomu, že obchody s potravinami mohou být otevřené po celou dobu nouzového stavu, zůstaly podle Prouzy tyto obchody v zisku. Zároveň ale připomněl, že mají vyšší náklady spojení s bezpečnostními a hygienickými opatřeními, zvyšovaly také počty zaměstnanců.

Koronavirová krize vedla k rozvoji online supermarketů. Češi ve velkém nakupují potraviny na internetu, e-shopy s potravinami proto zvětšují sklady, přidávají termíny rozvozů, nabídku přizpůsobily také seniorům.

Témata:  ekonomika lidé nákupy potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy