Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní žně jsou nebývale pomalé

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Letošní žně jsou nebývale pomalé kvůli opožděné vegetaci. Dnes to uvedlo ve sklizňovém zpravodajství ministerstvo zemědělství. Sklizena jsou tři procenta ploch základních obilovin, loni to byl touto dobou dvojnásobek. Řepky je sklizeno přes procento ploch, loni byl zhruba pětinásobek. Postup prací zpomalují také bouřky s kroupami.

"Postup sklizně i v letošním roce vykazuje značné lokální rozdíly. Sklizeň obilovin a řepky vůbec nezačala v Karlovarském kraji, v ostatních krajích, kromě Ústeckého, Jihomoravského a Zlínského, se zatím sklízí pouze obiloviny," uvedl úřad.

Nejvíce žně pokročily v Ústeckém kraji, kde je sklizená zhruba desetina ploch obilovin, následují Zlínský kraj a jižní Morava. "V Ústeckém kraji je sklizeno 10,3 procenta ploch řepky, v Jihomoravském kraji 5,1 procenta a ve Zlínském kraji 1,3 procenta. V ostatních krajích sklizeň řepky ještě nezačala," dodalo ministerstvo. Průměrný výnos řepky zatím činí 2,82 tuny na hektar, loni byl touto dobou podobný.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zemědělci v Česku letos sklidí přibližně 6,767 milionu tun základních obilovin, o 7,1 procenta méně než loni. Hlavní příčinou očekávané slabší úrody je podle statistiků i Zemědělského svazu mokrý podzim, který neumožnil zasít všechny ozimé plodiny. Podle ekonoma Lukáše Kovandy z dat ČSÚ také vyplývá, že v Česku skončila "zlatá éra" pěstování řepky.

Nejčastěji pěstovanou plodinou na českých polích je i letos ozimá pšenice, která zabírá více než čtvrtinu celkové osevní plochy. Statistici přesto čekají, že její sklizeň klesne o 13 procent na 4,171 milionu tun. Důvodem je snížení osevní plochy zhruba o osm procent a nižší hektarový výnos.

Témata:  zemědělství obilí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy