Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inflace na Slovensku byla v listopadu nejvyšší za posledních téměř 17 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny zboží a služeb na Slovensku v listopadu v meziročním srovnání stouply nejvíce za posledních téměř 17 let. Inflace zrychlila na 5,6 procenta z říjnových 5,1 procenta, informoval dnes slovenský statistický úřad. Spotřebitelské ceny rostou rychlejším tempem než dříve i v jiných státech, mimo jiné v České republice.

Inflaci na Slovensku ovlivnily kromě jiného vyšší ceny potravin i ceny bydlení a energií, které mají dohromady značný podíl na výdajích domácností. Zdražily rovněž pohonné hmoty.

Ceny potraviny byly v listopadu oproti loňsku vyšší o 4,8 procenta, v meziročním srovnání tak zdražily nejrychleji od loňského května. Z hlavních kategorií potravin si spotřebitelé připlatí za chléb, mléko a sýry, jakož i oleje a tuky. Do inflace se promítlo také zdražení stavebních materiálů.

V Česku meziroční míra inflace v listopadu vystoupila na šest procent z říjnových 5,8 procenta. Naposledy tímto tempem rostly spotřebitelské ceny v říjnu 2008.

Za prvních 11 měsíců letošního roku se ceny zboží a služeb na Slovensku zvýšily ve srovnání se stejným obdobím loni o 2,9 procenta. Slovenské ministerstvo financí ve své zářijové prognóze počítalo s letošní inflací na úrovni 2,5 procenta. V příštím roce inflaci v zemi ovlivní i zdražení regulovaných cen energií pro domácnosti a malé podniky.

Témata:  inflace Slovensko EUR

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.