Heinekenu prudce klesl zisk, firma propustí 8 000 lidí

Nizozemské společnosti Heineken, která je druhým největším výrobcem piva na světě, loni klesl provozní zisk o 35,6 procenta na 2,42 miliardy eur (62,4 miliardy Kč). Firma, která působí i v České republice, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Výsledek odpovídá očekáváním, hospodaření totiž ovlivnila koronavirová omezení. Podnik nepředpokládá, že se výsledky za letošní rok přiblíží úrovni z roku 2019, tedy době před pandemií. Kvůli úsporám propustí 8000 lidí, což představuje asi devět pracovní síly z roku 2019.

Heineken
reklama

Snížením počtu zaměstnanců si chce Heineken zajistit návrat provozní marže na úroveň před krizí. Zpět na 17 procentech před započtením jednorázových položek by podle plánu měla být v roce 2023. Loni marže činila 12,3 procenta. Do roku 2023 chce Heineken ušetřit dvě miliardy eur díky organizačním změnám či snížení počtu výrobků.

Návrat k normálu zajistí očkování v Evropě a v Severní Americe, myslí si generální ředitel Dolf van den Brink, který firmu vede od června. S nemocí covid-19 se tvrdě potýkají dva největší trhy Heinekenu, a to Brazílie a Mexiko. Heineken očekává, že se podmínky na trhu budou letos a příští rok postupně zlepšovat s tím, jak se v Evropě znovu pomalu otevřou bary a restaurace.

V České republice Heineken vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno. Skupina Heineken je dlouhodobě trojkou na českém trhu po Plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.

Společnost Heineken ČR loni zvýšila zisk o tři procenta na 336 milionů korun. Tržby skupině vzrostly o 6,8 procenta na 3,59 miliardy Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky