Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiala: V ozdravném balíčku nelze očekávat velké nebo principiální změny

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Nelze očekávat, že v konsolidačním balíčku mezi prvním a druhým čtením ve Sněmovně budou velké nebo principiální změny. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Úpravy jednotlivostí ale nevyloučil, pokud se na nich shodne celá vládní koalice. Podle Fialy i předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové se diskuse o balíčku chýlí k závěru.

"Připravili jsme konsolidační, ozdravný balíček z mého hlediska velmi dobře. Nemůže nikdo očekávat, že změny, které uděláme mezi prvním a druhým čtením, budou velké nebo principiální," uvedl předseda vlády. K úpravám je koalice připravena tehdy, když bude přesvědčena o tom, že jejich dopad bude lepší oproti původnímu návrhu.

"Cítím, že se blížíme k samotnému závěru, že už brzy bude hotovo," doplnila šéfka Sněmovny Pekarová Adamová.

Zástupci odborů a zaměstnavatelů budou jednat o společných požadavcích na změny v konsolidačním balíčku s ministry ve Strakově akademii v úterý odpoledne. S ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) a Fialou chtějí sociální partneři jednat především o zachování příznivé daňové úpravy zaměstnaneckých benefitů pro zhruba tři miliony zaměstnanců nebo o administrativně jednodušší reformě dohod o provedení práce. Soubor požadavků formulovaných do devíti bodů zaslali zaměstnavatelé a odbory ministrům už dříve, jejich přesné znění nezveřejnili.

Co se týče zaměstnaneckých benefitů, Fiala o společném požadavku zaměstnanců a zaměstnavatelů ví, k jednotlivým opatřením se ale vyjadřovat nechtěl. "Můj osobní názor není tak důležitý jako to, abych jako předseda vlády dovedl jednání k dobrému výsledku," dodal.

Podle vlády by v příštím roce měla navrhovaná opatření v konsolidačním balíčku zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Společně za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy. Balíček mění 63 zákonů. Jde hlavně o rušení daňových výjimek a některá zjednodušení. Balíček chce kabinet schválit do konce roku, aby mohl začít platit v příštím roce. Samotný návrh zákona jako takový má přinést státu v příštím roce navíc 35,2 miliardy korun. V roce 2025, až začne platit zvýšená sazba daně z příjmů firem, mají příjmy státu stoupnout o 37,1 miliardy korun. Součástí projednávaného návrhu zákona tak nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace.

Témata:  Petr Fiala (ODS) konsolidační balíček

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.