Evropské akcie po Johnsonově vítězství rekordně stouply

Evropské akcie dnes po vítězství konzervativců v britských parlamentních volbách rekordně stouply. Zájem investorů o rizikovější aktiva posilují i zprávy o pozitivním vývoji ohledně americko-čínské obchodní dohody. Na devizových trzích posiluje libra.

Ilustrační fotografie
reklama

Kolem 10:30 SEČ panevropský akciový index STOXX 600 připisoval 1,71 procenta na 414,61 bodu. Přesahoval tak svůj rekordní uzávěr z dubna 2015. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 stoupal o 1,7 procenta na 7397,41 bodu. Index menších britských firem FTSE 250 připisoval 4,46 procenta na 21.721,19 bodu. Během ranního obchodování dosáhl rekordní výše 21.910 bodů.

"Někteří investoři dnešek vnímají jako předčasné Vánoce, protože se sčítá brzké řešení dvou zásadních politických rizik," řekl ekonom Dean Turner ze společnosti UBS Wealth Management. "Silný volební výsledek (konzervativců) v Británii a vývoj směrem k první fázi dohody mezi USA a Čínou pozvedly náladu na trhu," dodal.

Na devizových trzích výrazně posiluje libra. Kolem 10:45 k dolaru rostla 1,82 procenta na 1,34 USD. Euro vůči libře ztrácelo 1,36 procenta na 0,8342 GBP.

Konzervativci premiéra Borise Johnsona získali ve čtvrtečních volbách absolutní většinu v Dolní sněmovně: v 650členné komoře budou mít nejméně 364 hlasů. Podle tisku je to nejlepší výsledek strany od roku 1987. Historické vítězství Konzervativní strany otevřelo cestu k brexitu do konce ledna 2020.

Spojené státy pozastaví plánované uvalení cla na další čínské zboží a sníží existující cla na čínský dovoz a Čína se výměnou za to zaváže, že příští rok koupí více amerických zemědělských produktů. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké zdroje obeznámené s jednáním o očekávané obchodní smlouvě USA a Číny.

Spojené státy podle dvou nejmenovaných zdrojů pozastaví plánované uvalení cel na čínský dovoz za téměř 160 miliard dolarů ročně. Tato cla měla původně vejít v platnost 15. prosince. Čínské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že chce obchodní spor vyřešit, ale musí to být výhodné pro obě strany.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky