EU budu muset Ukrajině finančně pomoci, řekl místopředseda EK

Finanční potřeby Ukrajiny po ruské invazi budou obrovské a Evropská unie jí bude muset peněžně pomoci, řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Evropská unie schválila program nouzové makrofinanční pomoci Kyjevu ve výši 1,2 miliardy eur (29,7 miliardy Kč). První polovina bude brzy vyplacena, ale podle místopředsedy EK bude muset jít unijní podpora mnohem dále.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Ukrajina trpí odlivem investorů a její přístup na finanční trh je velmi problematický, konstatoval Dombrovskis po setkání unijních ministrů financí a šéfů centrálních bank. Připomněl, že pod tlakem se ocitla i ukrajinská měna a rezervy tamní centrální banky se ztenčily vlivem intervencí na trhu. Ve čtvrtek hřivna klesla vůči dolaru nejníže za sedm let.

"Je tedy jasné, že finanční potřeby Ukrajiny budou obrovské a my budeme muset těmto finančním potřebám vyhovět," konstatoval Dombrovskis.

Uvedl, že předtím, než Rusko začalo shromažďovat vojska na ukrajinských hranicích, činil odhadovaný finanční deficit Ukrajiny na letošní rok přibližně 2,5 miliardy eur. Po shromáždění vojsk se tato částka zvýšila na pět miliard, protože investoři čekali konflikt a utíkali. "Nyní jsou finanční potřeby Ukrajiny zcela mimo měřítka," řekl Dombrovskis.

Rusko se druhý den své vojenské invaze na Ukrajinu soustředilo na Kyjev. Ověřené informace o tom, jak jeho jednotky postupují, je ale nadále těžké získat. Ruská armáda tvrdí, že se zmocnila strategického letiště Hostomel u Kyjeva, ukrajinské úřady to popírají. Metropole podle starosty Vitalije Klička vstoupila do obranné fáze. Mrtví na obou stranách se podle nepotvrzených zpráv počítají na stovky. Zatímco Západ přitvrzuje především ekonomické sankce vůči Moskvě, ruský prezident Vladimir Putin vyzval ukrajinskou armádu, aby se vzepřela vládě a provedla převrat.

Témata: Ukrajina | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky