Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomka: ČR jediná v EU ve výkonnosti ekonomiky nedosáhla předcovidových úrovní

ekonomika
ekonomika
Foto: Pixabay

ČR jako jediná země EU ještě ve výkonnosti ekonomiky nedosáhla předcovidových úrovní. Na dnešním českém exportním fóru, které v Praze pořádá Asociace exportérů, to řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Česko podle ní hledá nový model růstu - mělo by řešit především situaci na trhu práce, zajistit cenovou stabilitu a zkrotit veřejné finance. Prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj se dnes shodli na tom, že Česko zaostává ve strategických investicích do energetiky či technické infrastruktury, což negativně ovlivňuje konkurenceschopnost tuzemských výrobků a služeb v zahraničí.

Evropská ekonomika má to nejhorší za sebou, její oživení ale bude křehké a pomalé, uvedla Horská. Připomněla horší výkon německé ekonomiky, která jako jediná v eurozóně bude letos zřejmě v recesi. Problémy německé ekonomiky mají podle ní stejné příznaky jako v ČR, tedy přebujelou byrokracii, dluhy vůči dopravní a energetické infrastruktuře, nízký objem investic do vědy a výzkumu, vysoké ceny energií či velký podíl automobilového průmyslu, který je cyklický.

Pozitivní zprávou pro české exportéry je to, že česká koruna přestala posilovat, uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. V horizontu následujících měsíců je podle něj pravděpodobnější scénář dalšího oslabení koruny. Mezi důvody patří například očekávaný avizovaný pokles úrokových sazeb České národní banky, zatímco Evropská centrální banka by sazby mohla spíše ještě zvýšit, dodal.

Pro zvýšení konkurenceschopnosti českých výrobků a služeb v zahraničí je podle prezidenta Hospodářské komory ČR Zajíčka klíčové, aby byly co nejdříve zahájeny strategické investice do energetiky nebo dopravy a zjednodušena administrativa pro přijímání pracovní síly z okolních zemí. Důležité je také posílit technickou infrastrukturu, ve které má například Polsko a Německo před Českou republikou desetiletý náskok, či se zaměřit na rozvoj vzdělávání českých studentů, uvedl Zajíček na dnešním exportním fóru. "Jsme ve tvrdé soutěži s ostatními státy. Pokud nebudeme dodávat konkurenceschopné výrobky, zchřadneme a zůstaneme s drahými energiemi v Evropě sami," řekl.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Rafaj k tomu doplnil, že Česko vyčerpalo svůj konkurenční potenciál po revoluci v roce 1989, a musí proto hledat nové způsoby, jak prosazovat přidanou hodnotu tuzemských výrobků a služeb na zahraničních trzích. Do Česka je podle něj potřeba nalákat především investory, kteří se v poslední době stáhli z Číny a hledají bezpečnější prostředí. Na exportním fóru také zdůraznil důležitost ekonomické diplomacie. "Česká republika má na to být úspěšná. Musíme firmám pomoci dobudovat prostředí, aby měly co exportovat," řekl.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.