EK podpoří vinaře, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka

Evropská komise (EK) dnes navrhla sadu opatření na podporu vinařů, kterým kvůli koronaviru klesla poptávka po jejich zboží. Spotřeba vína by podle odhadu komise letos měla klesnout o osm procent. Vinařství patří v zemědělském a potravinářském sektoru k pandemií covid-19 nejhůře zasaženým odvětvím, napsala agentura Reuters.

Ilustrační fotografie
reklama

EK ve svém sdělení navrhuje, aby producenti vína byli na období šesti měsíců vyňati z některých antimonopolních pravidel Evropské unie, což by jim umožnilo společně plánovat výrobu, skladování a propagační činnosti. Na 70 z dosavadních 60 procent stoupnou příspěvky Evropské unie určené k financování národních podpůrných programů. Komise také uvedla, že umožní zemím EU poskytovat zálohové platby na pokrytí skladovacích nákladů a umožní výrobcům dále destilovat víno na alkohol k využití v průmyslu nebo v biopalivech.

Spotřeba zvláště dražších šumivých vín a vín starších ročníků by se podle dubnového odhadu komise mohla letos snížit o osm procent ve srovnání s průměrem za posledních pět let. Prodejní ztráty v barech a restauracích totiž domácí spotřeba zřejmě nenahradí. Vývoz vína z EU se v tomto roce pravděpodobně sníží o 14 procent - nejen kvůli poklesu poptávky, ale i vinou nových dovozních cel zavedených ve Spojených státech v reakci na dotace pro výrobce letadel Airbus.

Mezinárodní obchod s vínem, tedy celosvětové hodnota vývozu vína, loni podle Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV) dosáhl rekordních 31,8 miliardy eur (849 miliard Kč). Největším vývozcem byla Francie, která vyvezla víno za 9,8 miliardy eur.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky