Do konce roku může v ČR skončit více než 10 dodavatelů elektřiny a plynu

Do konce roku může v Česku skončit více než deset dodavatelů elektřiny a plynu. Půjde o malé prodejce, jejichž konec zbytek trhu bez problému absorbuje. Nyní je v Česku zhruba 100 dodavatelů, většina z nich obsluhuje méně než 10.000 odběrných míst. ČTK to dnes řekl analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor. Konec Bohemia Energy, která byla se svými 900.000 odběrnými místy srovnatelně velká jako někteří tradiční dodavatelé, byla podle něj naprosto výjimečnou záležitostí. Konec části prodejců očekávají také další analytici.

Ilustrační fotografie
reklama

"O úspěchu rozhoduje spíše dobrý risk management než samotná velikost. Nicméně očekávám, že odběratelé v současné situaci jsou pochopitelně nervózní, což nahrává spíše velkým firmám plnícím roli dodavatele poslední instance," uvedl Gavor. Právě takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území, se nyní klientů Bohemia Energy ujímají. Patří mezi ně firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy.

Ukončení činnosti dalších dodavatelů očekává také hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. "Domnívám se, že může skončit až pětina dodavatelů. Doplatí přitom na amatérské řízení rizika při kontraktování energií," řekl dnes ČTK. Ředitel strategie energetické poradenské firmy EGÚ Brno Michal Macenauer uvedl, že z celkového počtu 6,2 milionu odběrných míst elektřiny je nebo bylo přibližně 1,4 milionu u alternativních dodavatelů.

"Velcí dodavatelé nepochybně situaci zvládnou, ti menší mohou mít problémy. Zhodnotit šance na udržení na trhu jednotlivých dodavatelů není možné bez znalosti jejich přesné strategie nákupu. Velmi obecně lze říci, že čím levnější dodavatel, tím vyšší riziko pro zákazníka," sdělil. Ukončení činnosti minulý týden oznámily také firmy A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy a Kolibřík energie s 28.000 klienty.

Tradiční dodavatelé připouští, že kvůli situaci na velkoobchodním trhu zvedli, nebo budou nuceni zvednou ceny pro odběratele, kteří nemají ceny zafixovány. Největší dodavatel plynu v ČR, firma innogy, minulý týden oznámila, že zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard to bude v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba v typickém rodinném domě naroste o zhruba 200 korun, pro stávající zákazníky s fixovanými produkty cena zůstane.

Generální ředitel polostátního ČEZ Daniel Beneš pak řekl dnešním Hospodářským novinám, že firma od ledna zdraží elektřinu i plyn. U elektřiny odhaduje nárůst cen asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny. Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Podle většiny analytiků trh podobné oznámení očekával.

"Zdražení je logický a očekávaný krok. Aby naplnila své zrychlené environmentální cíle, EU chce zvyšovat cenu emisních povolenek jejich ještě rychlejším odebíráním z trhu, což přispívá ke zdražování její výroby. Ceny plynu rostou ještě rychleji, neboť evropské zásobníky jsou stále vyčerpané po předchozí silnější zimě, nová klepe na dveře, a Rusko hraje geopolitickou hru," uvedl hlavní ekonom Natland Petr Bartoň.

Například podle Křečka je nicméně zdražení, které oznámil Beneš, větší, než se očekávalo. "To jistě udělalo radost dodavatelům energií a naštvalo zákazníky ČEZ. Je evidentní, že po případu Bohemia Energy se spoléhá na to, že se lidé budou bát měnit dodavatele. Toho nyní zneužívají velcí dodavatelé, kteří skokovým růstem cen vydělávají na strachu zákazníků. Dodavatelé se musí zahojit na kontraktech bez fixace, aby dokázali dodržet své zafixované závazky. Lze tedy říct, že zákazníci bez fixace začínají zákazníkům s fixací dotovat jejich nízké ceny energií," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky