Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cena ropy je kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska poblíž maxima z roku 2008

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a do Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách dnešního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 USD a WTI na 130,50 USD. Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Cena severomořské ropy Brent kolem 08:00 SEČ přidávala 9,7 procenta na 125,59 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 8,8 procenta a prodávala se za 125,86 dolaru za barel.

Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují zákaz dovozu ruské ropy, řekl v neděli americký ministr zahraničí Antony Blinken. Bílý dům pak koordinuje s klíčovými výbory Kongresu postup pro vlastní zákaz.

"Bojkot by vytvořil obrovský tlak na dodávky ropy a plynu, které již pocítily dopad rostoucí poptávky," uvedli analytici CMC Markets. "Ceny pravděpodobně v krátkodobém horizontu porostou, přičemž pohyb směrem k 150 USD za barel není vyloučený... Takový krok vyvine další tlak na globální ekonomiky, posouvá inflaci výše a přiměje centrální banky debatovat o tom, jak rychle by se mělo přistoupit ke zvýšení sazeb," citovala analytika agentura Reuters.

Globální ceny ropy od začátku roku 2022 spolu s dalšími komoditami vzrostly o 67 procent. To vyvolává obavy o světový hospodářský růst. Čína, která je druhou největší světovou ekonomikou, už snížila letošní výhled hospodářského růstu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 129,59 118,11 New York - NYMEX WTI duben 125,86 115,68

Témata:  ropa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy