Burza v New Yorku akcie čínských telekomů překvapivě nevyřadí

Akciová burza v New Yorku (NYSE) překvapivě odstoupila od rozhodnutí vyřadit z obchodování akcie tří čínských telekomunikačních firem, situaci chce ještě podrobněji posoudit s regulátory a dalšími úřady. Záměr vyřadit akcie společností China Mobile, China Telecom a China Unicom přitom burza oznámila teprve minulý týden, v poslední den loňského roku. Své rozhodnutí tehdy zdůvodnila nařízením prezidenta Donalda Trumpa.

Ilustrační fotografie
reklama

Trump v listopadu vydal exekutivní příkaz, kterým zakázal investovat do veřejně obchodovaných firem, o kterých je americká vláda přesvědčena, že je buď vlastní čínská armáda, anebo nad nimi alespoň má kontrolu. Celkem jde o 31 čínských společností.

"Mám podezření, že NYSE vlastně tyto společnosti vyřadit z obchodování nechtěla. Jednala na základě interpretace exekutivního příkazu," řekl BBC analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA. "Tato interpretace se zjevně změnila a NYSE rychle změnila kurz," dodal.

Uvedené tři podniky jsou největšími telekomunikačními společnostmi v Číně a s jejich akciemi se už dlouho obchoduje i v Hongkongu a ve Spojených státech. Newyorská burza chtěla jejich akcie z obchodování původně vyřadit už tento nebo příští týden.

Akcie všech tří firem dnes na zprávu reagovaly na akciové burze v Hongkongu silným růstem, který v případě společnosti China Unicom přesáhl osm procent.

Všechny tři společnosti generují tržby zejména v Číně a na americkém trhu nejsou nijak výrazně přítomny. Podobně jako u řady dalších čínských firem se jejich akcie obchodují jak ve Spojených státech, tak v Hongkongu. Na americkém akciovém trhu je nyní registrováno kolem 200 čínských společností, jejichž tržní kapitalizace činí zhruba 2,2 bilionu dolarů (bezmála 47 bilionů Kč).

Fakt, že se akcie některých čínských firem obchodují i v USA, se stal součástí obchodní sporů mezi Washingtonem a Pekingem. Prezident Trump vedle snahy o to, aby některé čínské společnosti byly z obchodování v USA vyřazeny, vyvíjel i tlak na čínské firmy TikTok, Huawei a Tencent. Odvolával se přitom na národní bezpečnost. Čína reagovala tím, že zavedla svou vlastní černou listinu amerických společností.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky