Brexit k 31. říjnu je v nejlepším zájmu země, prohlásil Johnson

Odchod Británie z Evropské unie k 31. říjnu by byl v nejlepším zájmu země. Prohlásil to dnes britský premiér Boris Johnson při interpelacích v Dolní sněmovně. Vůdce labouristické opozice Jeremyho Corbyna ministerský předseda vyzval, aby vysvětlil, jak by brexit uskutečnil on.

Brexit
reklama

Johnson dnes zopakoval své zklamání nad úterním rozhodnutím Dolní sněmovny zablokovat vládní plán rychlé ratifikace brexitové dohody. Brexitu tak nyní hrozí další odklad.

Podle Johnsona má Corbyn stále čas na to, "aby lidem této země vysvětlil, jak on navrhuje ctít svůj slib, který opakovaně učinil", jak by naplnil vůli lidu a dokončil brexit. Johnson dnes zdůraznil, že nyní je třeba vyčkat, jak ostatní země Evropské unie rozhodnou o britské žádosti o odklad brexitu.

Konzervativci jsou podle Johnsona stranou, která brexit naplní navzdory tomu, že opozice činí vše pro zablokování vyjednané dohody. Corbyn konstatoval, že "parlament by měl mít nezbytný čas" k prostudování brexitové dohody dojednané premiérem a souvisejícího zákona, který její ustanovení převede do britského práva.

Podle britských médií se dnes Johnson s Corbynem krátce setkali už ráno. Johnson však neuspěl se svou snahou získat labouristy pro časový plán, který by umožnil brexit dále neodkládat. "Corbyn dal najevo, že nemá jinou politiku než další odklady a trávení roku 2020 referendy," citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z Johnsonovy Konzervativní strany.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky