Analytici: Obavy z koronaviru zlevnily akcie a zdražily zlato

Koronavirus a obavy o jeho masivní rozšíření způsobily v letošním roce na světových trzích všeobecné výprodeje rizikových aktiv jako například akcií a úprk investorů do konzervativních investic typu státních dluhopisů nebo zlata. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Turbulence se podle nich nevyhnuly ani světovým měnám.

zlato
reklama

"Od začátku roku, kdy se zprávy koronaviru objevily, ztratily některé akciové trhy až 13 procent," řekl dnes ČTK analytik společnosti Wood and Company Ronald Schubert. Nejvíce postižené byly ruské akcie (-13,65 procenta), a to kvůli propadu cen ropy a dalších energetických komodit. Evropské akcie, měřeno indexem EU Stoxx 50, propadly o 9,5 procenta. Americké akcie klesly o 4,3 procenta.

Paradoxní podle něho je, že nejlepší výkonnost má letos zatím burza v čínském Šen-čenu s růstem o deset procent. "Šanghajská burza ztratila letos pouze zanedbatelných 1,8 procenta. České akcie jsou na tom podobně jako evropské akcie, od začátku roku oslabily o 8,9 procenta. Panické výprodeje ale aktuálně ustávají, burzy se pomalu stabilizují. Prostředí nízkých výnosů na státních dluhopisech a stlačené ceny i atraktivních akcií vytvářejí zajímavé investiční příležitosti," dodal Schubert.

Turbulence se nevyhnuly ani světovým měnám. "Například euro k americkému dolaru oslabilo od prosince 2019 do letošního 20. února o 4,2 procenta," uvedl analytik Purple Trading Jaroslav Tupý. Po 20. únoru se ale vzhledem k rozšíření epidemie na západoevropské státy a Ameriku a současně vzhledem k příslibům ze stran centrálních bank se opět vrátilo na původní hodnoty. Podobný vývoj byl i na páru dolaru proti japonskému jenu, kde od prosince 2019 do 20. února 2020 výrazně posiloval americký dolar o 4,1 procenta. Následně na sebe přetáhl aktivitu jen jako představitel bezpečného přístavu a posílil o 4,6 procenta, dodal Tupý.

"Zlato během prvních dvou měsíců posílilo o osm procent na dnešních 1642 dolarů za unci, stříbro tradičně čeká na zájem investorů a zatím kleslo o 3,75 procenta na 17 dolarů za unci," upozornil analytik Golden Gate CZ Marek Brávník. Platina jako ryze technický kov aktuálně oslabuje díky razantnímu zpomalení ekonomiky. Od začátku roku zlevnila o devět procent na 878 dolarů za unci.

"Zlato na nástup paniky kolem koronaviru opět reagovalo předpisově a jako bezpečný přístav investorů posílilo na sedmiletá maxima k ceně 1688 dolarů za unci. Po výprodejové korekci na trzích vystřelila cenu zlata opět vzhůru americká centrální banka Fed, když v úterý nečekaně snížila úrokovou sazbu o 0,5 procenta. "Takto razantní snížení jsme v USA nepozorovali od krize 2008," podotkl Tupý.

Hodnota nejznámější kryptoměny bitcoin začala na začátku roku prudce růst a ze zhruba 7300 USD se dostala až na letošní maximum 10.450 dolarů (asi 237.000 Kč), což byla nejvyšší hodnota od loňského září. V posledním týdnu jeho cena však klesla o 12 procent na 8750 dolarů (zhruba 198.000 Kč). Stále je o zhruba 1500 dolarů nad kurzem ze začátku roku a meziročně na více než dvojnásobné hodnotě, doplnil analytik WBTCB Ondřej Příhonský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky